17 °C

Днес е бабинден, денят на родилната помощ

21 януари, се празнува като ден на родилната помощ, по-известен като Бабинден.Чества се официално от 1951 година, но тогава дата е 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., датата се измества с 13 дни напред и така се стига до отбелязването на бабинден на две различни дати. Според традицията, всяка жена, ползвала услугите на баба акушерка трябва да и благодари. Обредните дарове са символична отплата за помощта - сапун и кърпа за ръце, баница и печена кокошка.

Преди да влязат в дома на бабата жените й поливат вода да си измие ръцете – знак на почит и надежда за следващо раждане. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното – с паричка, вързана на червен конец. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.

Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща “молитвената вода” при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

източник: gotvarstvo.bg
 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини