Сънят е най-доброто средство за запомняне

Най-добрият начин да не забравиш току-що научено стихотворение или теорема, е да заспиш, откриха германски учени, цитирани от АФП.

Техните експерименти показват, че по време на сън мозъкът се съпротивлява най-добре на всичко, което може да замъгли или изкриви скорошен спомен. От предишни изследвания е известно, че краткосрочната памет се натрупва временно в хипокампуса и не се фиксира веднага.

Реактивирането на тези спомени малко след като са се появили играе решаваща роля за прехвърлянето им към зоната на дългосрочното съхраняване - неокортекса.

В будно състояние този период на реактивиране отслабва паметта. Например, ако човек започне да учи второ стихотворение, регистрирането на първото в трайната памет се затруднява.

Учените от университета на Любек са направили опити с 24-има доброволци, които е трябвало да запомнят 15 чифта карти, на които е имало предмети от ежедневието и животни. След 40 мин. половината участници трябвало да запомнят още толкова карти, а другите - да поспят и след това да учат новите карти. Преспалите доброволци си спомняли средно 85 процента от картите, при само 60 процента за останалите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини