„Египет е свободен” огласяше площад „Тахрир” през цялата нощ

Скандирания „Египет е свободен” огласяха централния площад в Кайро „Тахрир”, а фойерверки осветяваха небето над него през цялата нощ, съобщи АП. Стотици хиляди египтяни танцуваха, плачеха и се молеха сред невъобразима врява, изразявайки радостта си от оттеглянето на Хосни Мубарак от власт и края на продължилото три десетилетия авторитарно управление.

Изпаднали в екстаз хора подхвърляха войници във въздуха, а цели семейства се снимаха пред танковете по улиците, наводнени от жители на 18-милионната столица, излезли да празнуват победата. Непознати се прегръщаха едни други, някои коленичеха и целуваха земята, а други гледаха невярващо. „На 21 години съм и за първи път в живота си се чувствам свободен”, заяви Абдул-Рахман Айяш, роден осем години след идването на Мубарак на власт. „Това е най-щастливият ден в живота ми”, каза Али Таяб и не забрави да почете паметта на убитите при сблъсъците с полицията и привържениците на Хосни Мубарак.

Пред президентския дворец в Кайро хиляди вдигаха ръце със знака на победата и скандираха: „Бог е велик!”. „Египет е свободен”, крещеше Махмуд Елета, организатор на протестите. „Това е очакваният край за всеки диктатор”, не стихваше тълпата.

Някои обаче предупредиха, че Египет е изправен пред много изпитания. „Предстои ни да извървим дълъг път, преди да решим проблемите”, изтъкна демонстрантът Хала Абдел Разек. „Ще трябва да съградим онова, което беше разрушено при режима на Мубарак, с помощта на младите хора”, отбеляза още той.

Държавната телевизия, която до вчера бе бастион на режима, започна да излъчва кадри на всенародното празненство, след като през целия ден се опитваше да убеди зрителите, че протестиращите са ограничена група хора, посочва Ройтерс. Един от телевизионните водещи обяви, че сега вече египтяните дишат свободно.

След 18 дни на масови протести 82-годишният Хосни Мубарак предаде властта на военните и замина със семейството си в курорта на Червено море Шарм ел шейх. Вицепрезидентът Омар Сулейман съобщи, че Висшият военен съвет ще поеме управлението на най-многолюдната арабска страна в „преходния период”, но не посочи срокове за парламентарни и президентски избори. Военният съвет обеща, че ще осъществи надеждите на египтяните. Но мнозина оспориха готовността на военните за демокрация. Зад празничното настроение прозираха нотки на съмнения, доколко въоръжените сили начело с военния министър Тантауи, близък до Мубарак, ще позволят демокрация, особено като се има предвид, че „Мюсюлманското братство” е най-добре организираната опозиционна сила, посочва АП.

„Египет не отива към демокрация. Страната се озова във военно положение и накъде ще се отправи от тук нататък е спорен въпрос”, коментира Джон Олтърман от Центъра за стратегически и международни проучвания пред Ройтерс. Представители на САЩ, запознати с военните в Египет, заявиха, че Тантауи е известен със съпротивата си срещу промени. Телевизия Ал Арабия съобщи, че армията скоро ще разпусне кабинета и парламента. Председателят на Конституционния съд ще стане част от ръководството на страната заедно с военния съвет, отбелязва БТА.

Най-добрата възпираща сила срещу оставането на военното управление са протестиращите по улиците, посочва АП. Агенцията припомня, че генералите управляват в Египет още от военния преврат през 1952 г., с който свалиха от власт крал Фарук, въпреки че Мубарак и неговият предшественик Ануар Садат рядко се появяваха във военни униформи и държаха офицерите на активна служба в сянка.

САЩ и Европа подобно на египетските генерали се притесняват от перспективата ислямистите да спечелят властта на избори. Израел е най-обезпокоен от всички.

Президентът на САЩ Барак Обама призова военните да гарантират преход към „истинска демокрация”, тъй като египетският народ даде да се разбере, че желае такава демокрация и няма да се съгласи на компромис. Обама препоръча през преходния период до изборите да бъде отменено извънредното положение и да бъде преразгледана конституцията. Той призова също в политическия диалог за бъдещето на Египет да бъдат допуснати всички политически сили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини