Най-бързото хищно растение

Най-бързото хищно растение на Земята бе заснето за първи път по време на храненето му. Учените са публикували резултатите от изследването в списание Proceedings of the Royal Society B., а кратко описание има на сайта LiveScience.

Мехурката е от род Utricularia, най-големия сред насекомоядните растения и разпространен по целия свят. Растението не е голямо на размер и вирее в сладководни водоеми и влажна почва. Жертви на мехурката стават дребни насекоми и ракообразни. Поглъщането на плячката става толкова бързо, че детайлите от процеса са неуловими с просто око.

За да заснемат процеса на хранене на растението хищник, учените са изпозвали скоростна камера, която снима с 10 хиляди кадъра в секунда. Така за първи път специалистите виждат как точно мехурката улавя плячката си.

Капанът на мехурката се затваря за половин милисекунда! При това ускорението е около 600 g (1 g е ускорението при свободно падане) и жертвата няма никакъв шанс да се спаси. За сравнение, при приземяването космонавтите изпитват около 4g.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини