Светът се евакуира от Либия, Външно: Българите да напуснат незабавно!

Обстановката в Либия е изключително рискова за всички български граждани.

Министерство на външните работи категорично препоръчва пътувания в страната да се избягват.

Има информация, че в районите на Бенгази, Ал Бейда, Дерна, Тобрук и Ал Марж контролът е поет от местни племена, които се противопоставят на режима. Съобщава се за десетки жертви.

Пътуването към столицата Триполи по суша е опасно и не се препоръчва без мерки за сигурност. Не препоръчваме пътувания също така в районите около границата на Либия с Чад, Судан, Нигер и Алжир.

В Триполи напрежението бързо нараства. Съществува обща опасност oт терористични атаки, включително на места, обитавани или посещавани от чужденци.

Тъй като е вероятно либийските власти да установят ограничения на придвижването, МВнР препоръчва на всички, на които това е възможно, да напуснат страната с граждански полети за Европа.

МВнР препоръчва също всички, които вземат подобно решение, да информират Министерството или посолството на България в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да организираме помощ на място.

Министерството препоръчва на постоянно или временно пребиваващите в Либия български граждани да не посещават обществени места и да избягват контакт с протестиращи.

Българските граждани следва да потърсят контакт с българското посолство в Триполи и да предоставят свои координати за връзка.

За всяка възможност за евакуация ще съобщаваме по всички възможни канали, включително по българските сателитни телевизии, уточниха от министерството.

В същото време стана ясно, че Франция затваря всички свои училища в Либия и също призова своите граждани да напуснат африканската страна, предаде агенция Ройтерс.

Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокие съобщи, че около 30 французи са били изведени от Бенгази и в момента се намират в столицата Триполи.

„Опитваме се да организираме нещата за затварянето на френските училища и за това френските граждани в Либия да се завърнат във Франция”, каза Вокие. По данни на министъра в Либия живеят около 750 френски граждани. Според Вокие за момента няма опасност за живота им.

И Турция започва евакуация на своите граждани от Либия през Египет, след като по-рано днес либийските власти не разрешиха на турски самолет да се приземи в Бенгази, съобщава Анадолската агенция.

Министерството на външните работи предлага турските граждани да се насочат към Египет от либийския град Тобрук. На египетска територия ще ги очакват самолети, с които да се завърнат в Турция. Египетските власти са посочили, че ще окажат пълно съдействие за евакуацията.

Целият Европейски съюз предвижда евакуация на гражданите на страната от Либия, особено от източната база на опозицията – град Бенгази, заяви испанският външен министър Тринидад Хименес, предаде АФП.

„Изключително сме загрижени, координираме възможната евакуация на европейски граждани от Либия, особено от Бенгази”, коментира Хименес при пристигането си за втория ден на преговори между европейските външни министри за арабското реформистко раздвижване.

Промяната на тона, спрямо предвидените преговори за преразпределяне на хуманитарната помощ за региона, идва на фона на съобщения, че протестиращи в Триполи са ограбили централата на националната либийска телевизия и са опожарили сградата.

Безредиците в страната се разпространиха извън Бенгази, като изстрели се чуват и в столицата Триполи, а синът на върховния лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам предупреди, че „реки от кръв ще потекат през Либия”.

Телефони за връзка с Посолството и Консулската ни служба в Триполи:

Централа: (00218 21) 3609988, 3605625;

Мобилен на временно управляващ, консул – 00218 91 366 51 98 Факс – 00218 21 3609990

Физически адрес на посолството:

Ул. „Салма Бен Ал Укуа № 5-7, Триполи

5-7, Salma Ben Al Ukua St, Tripoli

24-часов телефон за връзка в Министерството на външните работи само по Либия:

(00359 2) 948 24 04

(00359 2948 2116

Факс: 00359 2 948 2005

Електронна поща само по Либия:

libya@mfa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини