Онкоболни ще си доплащат за изследвания

От началото на годината бившите онкодиспансери не са получавали финансиране от НЗОК и Министерство на здравеопазването за извършената от тях дейност, съобщиха шефове на лечебни заведения. Според директора на столичния онкодиспансер д-р Борислав Димитров тази година пациентите с ракови заболявания, за които трябват повече изследвания ще трябва да си доплащат. Причината е в новата методиката на министерството, по която болниците ще отчитат дейността си.

С промени в Закона за лечебните заведения от тази година онкодиспансерите бяха превърнати в комплексни онкологични центрове и специализирани болници. По този начин те изгубиха един от основните си източници на финансиране- общините. Изчисления на шефовете на тези лечебни заведения сочат, че едва ¼ от преминалите пациенти ще могат да получат лечение, заплатено от държавата, като през 2010 в столицата са били диспансеризирани над 43 000 души. Причината е в новата методика за финансиране на тази дейност, обяснява д-р Борислав Димитров.

„Другите ¾ просто не могат да бъдат отчетени по тази методика. Там има много условности - при пациенти, които са провели химиотерапия, преглед може да бъде извършен едва след третия месец. Т.е. преглед - извършен и заплатен. Ако по някаква причина на пациента се наложи по-рано да има такъв, той няма да бъде заплатен от метофиката”, заяви д-р Димитров.

„Хората бяха свикнали да отидат в едни лечебни заведения като диспансерите, където реално можеха да разчитат всичко да им се направи възможно бързо и безплатно. Това вече просто няма да бъде възможно, защото няма диспансери. Диспансерите са в историята нямаше да е толкова страшно всичко това ако беше адекватно формата на финансиране или поне бяха отпуснати авансово някакви средства в началото на годината”, обясни още той.

На среща преди дни със здравния министър, мениджърите на центровете и специализирани онкоболници са получили обещание до средата на другия месец да разберат с какви средства ще разполагат.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини