Япония се бори с най-лошия атомен инцидент след "Чернобил"

Японски екипи се борят с най-лошия атомен инцидент след "Чернобил" след увеличаването на радиация и опасенията за щети на контейнера на реактор на АЕЦ "Фукушима 1", предава АФП.

Официални представители на японската агенция по ядрена безопасност заявиха на пресконференция, че са наредили евакуиране на работниците заради покачването на радиоактивността около реактора.

Нивата на радиацията се увеличаха с относително ниското количество от 6,4 милисиверти, но три часа по-късно нямаше информация дали на екипите е било позволено да се върнат в централата, намираща се на 250 километра североизточно от Токио.

Нивото на радиация, измерено на входа на АЕЦ "Фукушима 1" към 01.00 часа по Гринуич, е било силно увеличено, след което е спаднало, съобщи секретарят на японското правителство Юкио Едано. По информация на компанията рано тази сутрин радиационният фон за кратко се е повишил до 2399 микросиверта на час и постепенно е спаднал до 1361 микросверта на час, предаде БТА.

Възможно е защитните обвивки на Първи и Трети реактор на "Фукушима 1" да са повредени, каза още Едано. Ярпонските власти смятат, че за охлаждане на авариралите реактори може да бъде необходима помощ от американската армия, заяви Едано на пресконференция.

Равнището на радиацията в района на японския град Китаибараки е 300 пъти над нормата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на регионалните власти в префектура Ибараки. Измерено е било ниво от 15,8 микросиверта на час.

Китаибараки се намира на тихоокеанското крайбрежие на Япония, в централната източна част на остров Хоншу.

Железопътната гара в град Насушиобара е последната, която функционира в зоната около засегнатите от земетресението японски ядрени реактори, тя е препълнена от изплашени хора. В този призрачен град със затворени магазини и улици без пешеходци гарата е единственото оживено място и единственият път за бягство, пише "Дейли телеграф".

Магистралата за Токио, която минава наблизо, също е натоварена, но за да се стигне до японската столица е необходим много петрол, а при единствената бензиностанция, която все още продава бензин, опашката достига пет километра.

От града и целия регион, пеша, с велосипеди или с последните капки бензин в резервоарите на колите си, хората се стичат към железопътната гара след като са научили доколко сериозно е положението с атомните централи.

Учудващо е обаче, че на фона на преживяното бедствие и тревожните новини, влакът продължава да се движи стриктно по разписание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини