Фандъкова прие оставката на Герджиков, отмениха презонирането на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще приеме оставката на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков, който изготви предложението за данъчното презониране на столицата. След двучасово заседание, с пълно мнозинство общинските съветници приеха отмяна на решението за новото презониране.

Фандъкова обясни, че вече е готова проверката, която тя възложи миналата седмица, и от нея става ясно, че екипът на Герджиков е допуснал много сериозни пропуски при подготовката на презонирането. Заради по-високите данъци постъпиха редица жалби и оплаквания от столичани, а Фандъкова каза, че не може да допусне те да се съмняват в прозрачността на работата на общината.

В неделя всички софиянци ще получат новите си бележки за дължимите данъци, а още в понеделник гражданите ще могат да плащат налозите си по старите им размери. Това каза още Йорданка Фандъкова и допълни, че са подготвени бланки в данъчните служби, за да може всеки, който иска, да си върне надвзетите суми и да го направи с едно отиване.

Ще има и възможност за автоматично приспадане на предплатените суми при следващо заплащане, ако хората предпочитат така, каза още кметът.

Тя обясни, че още не може да посочи кой ще бъде новият зам.-кмет по финансите. По думите й след като бъде разгледан докладът от проверката, той ще бъде внесен в дисциплинарен съвет, като вероятно ще има и други предложения за уволнения.

С решението, което приеха съветниците, кметът на София се задължава до края на септември да изготви анализ и доклад за нова методика за изчисляване на такса смет. До същата дата трябва да има и нови критерии за определяне на данъчните зони на столицата. Освен това администрацията се задължава да направи организация за връщане на надвзетите суми на софиянци, които са платили по-високите данъци.

По време на дискусията на съветниците се чуха редица лични нападки и обвинения в предизборни изказвания. Въпреки споровете обаче всички съветници се обединиха около идеята, че трябва да се отмени решението за по-високите данъци, както и че е необходима нова методика за изчисляване на такса смет.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини