9 °C

Уникалният обреден комплекс край Крум остава неразкрит

Изложбата се радваше на голям интерес от малки и големи

Скелетът в поза "Хокер", намерен при разкопките край димитровградското село Крум е част от обреден комплекс, с разположени в периферията гробове и централен такъв, това разкри доц. Борис Борисов от Великотърновския университет. Ученият присъства на откриването на изложбата под надслов "Село Крум-векове на кръстопът" снощи. Тя показва намерените при археологическите проучвания находки, сред които пет скелета на индивиди от Неолита и множество керамични съдове.

Доц.Борисов разказа, че при старта на разкопките археолозите са смятали, че се касае древни жилища. В хода на проучването се разбрало, че това е култово-гробищен комплекс, където са били погребвани хора и са се извършвли различни ритуали. Част от тях свързани с чупенето на съдове, за което свидетелстват и множеството намерени керамични парчета.

Доц. Борис Борисов бе категоричен, че Неолитният гробищен комплекс край Крум няма аналог в България и на Балканския полуостров. Ученият съжали, че този комплекс няма да може да бъде проучен напълно заради липса на време и пари.

Доц. Борисов допълни, че е впечатлен от активността на кмета на община Стефан Димитров, които го изнедал с помещение на работния терен край Крум по време на разкопките тази есен.

Археологът Нели Кръстева и доц. Борис Борисов
Глинените съдове, намерени при разкопките

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини