Колко здрава е косата ви?

Мислете за грижата за косата си като за отглеждането на дете – можете да й навредите, ако я занемарите или ако я обичате твърде много. Дори рутинните грижи като ресането и миенето с шампоан могат да травмират косата. Ето кои са предупредителните знаци, че косата ви има сериозна нужда от терапия, както и няколко начина да й помогнете да се съвземе без да се отказвате от сешоара или четката.

От жизнена до скучна
Доскоро е била сърцето на партито, а сега косата ви е без блясък? Според трихолозите (специалисти по проблемите на косата и скалпа) блясъкът отразява светлината. Най-външният слой на косата, наречен епидермис, изглежда като кора на дърво. При здравата коса кората е гладка. Това отразява светлината и придава на косата бляскав вид. Когато косата е увредена, епидермисът се повдига и започва да се бели, което ви преди да получите хубаво отражение. Резултатът е коса без блясък и със скучен опърпан вид.

Какво да направите? Няма продукт, който да може да възстанови косата, но можете да изберете такъв, който замаскира протрития епидермис.

Дългата коса се къса
Колкото по-дълга е косата ви, толкова по-податлива е на късане. Помислете си – средно косата расте с по около сантиметър на месец. Докато стигне до раменете и под тях, тя вече е на три-четири години. През това време косата е била изложена на много увреждащи влияния по няколко пъти. Според специалистите, така се получават накъсаните и цъфтящи върхове. Цъфтящите връхчета не само са неприятни на външен вид, но могат да предизвикат и повече вреди като разнищят цялата коса. Много прилича на ситуацията, в която дърпате излязло конче от пуловера си. Ако дължината на косата ви е неравна в края, значи имате сериозен проблем с накъсването. В такъв момент единственото решение е да подстрижете косата.

Какво да направите? Забравете за количеството и мислете за качеството – няма смисъл да имате дълга коса, ако е обезобразена. Подрязвайте връхчетата на всеки шест седмици.

Цялата коса е заплетена
Събуждате ли се сутрин с гнездо на главата си? Заплетената коса е отчаян вик, че главата ви има спешна нужда от хидратация. Къдравата коса се заплита много бързо и, ако не се овлажнява правилно, тези заплитания могат да се превърнат във възли, които четката за коса ще скъса. Тънката коса, която е увредена, също може да се заплита.

Какво да направите? Продуктите, които покриват косата позволяват на кичурите да се отблъскват един от друг и да не действат като лепило. Изберете си продукт без отмиване, който да предпазва косъма. Колкото по-тънка и права е косата, толкова по-лек трябва да е продуктът, за да не се отразява на обема.

Слаба точка
Направете си един бърз тест: омотайте един косъм около пръста си няколко пъти. След това нежно, но здраво го дръпнете. Устоя ли косъма или се скъса под напрежението? Здравата коса е силна и еластична. Единственото изключение прави много тънката коса. Тя има малък структурен интегритет и може да се скъса много лесно. Независимо дали косата е увредена или твърде нежна, ключът е в това да я защитите от късане. Това, което се подразбира, е, че не искате да изгубите косата си по каквато и да е причина. Тя е много здрава нишка, но си има своя слаба точка. Ако четката за коса и каналът под душа съдържат толкова косми, колкото са нужни за цяла армия от вуду кукли, това е сигурен знак, че косата ви си отива.

Какво да направите? Всяка прическа, за направата на която трябва да дърпате силно косата си, може да увреди скалпа или да причини косопад. За щастие не е нужно да се отказвате от инструментите си за прически. Просто знайте къде да сложите границата и кога да спрете. Последните 1-2 изглаждания с пресата или последните 1-2 прокарвания на четката през косата няма да променят особено прическата, но може да нанесат травма на косата и скалпа ви.

Къдри се, когато е влажна
Когато е мъгливо, дъждовно или влажно, косата ви става два пъти по-голяма и изглежда сякаш сте пъхнали пръст в контакта? Когато суха и увредена коса се изложи коса се изложи на влага, тя я попива, което кара кичурите да се увеличават, а белещия се епидермис изпъква още повече. Химическите процеси като боядисване, изправяне или къдрене правят косата още по-чувствителна, защото премахват естествено възникващите липиди, които поддържат кичурите гладки, здрави и непокътнати.

Какво да направите? Използвайте шампоан и балсам за химически третирана коса. Тези продукти трябва да съдържат овлажняващи съставки, които наподобяват слоя, който химическите процеси отнемат от косъма. Ако това не е достатъчно, оформете прическата си с крем за изглаждане. Ако косата ви е тънка, изберете разтвори на водна основа, за да се предпазите от увисване на прическата.

Контрол над увредената коса
Имате всички знаци за увредена коса? Не се паникьосвайте. Опитайте тези съвети за грижа на косата, за да я поддържате здрава.

Миенето: Според специалистите здравият скалп е в основата на здравата коса. Затова те препоръчват да миете косата си по-често – до веднъж на ден. Скалпът е по-активен от лицевата тъкан и, ако използвате много продукти за коса, те остават там. Скалпът се задръства и започва да сърби. Ключът за честото миене с шампоан е да го правите нежно и внимателно. Избягвайте енергичното търкане, прекаленото изплакване и миенето с тежки препарати.

Дайте на косата си почивка от ресането: Ресането просто заради самото ресане не е полезно за косата. Самото действие предизвиква търкане и води до износване и късане на косъма. Внимателно използвайте гребен с широки зъби, за да премахнете заплитанията, и ограничете максимално правенето на прически. Четките с естествен косъм и гребените с остри върхове са много лош избор. Когато си сушите косата със сешоар, използвайте гумена или пластмасова четка с широки зъби. Металните четки се загряват твърде много и изгарят косъма.

Правете маски: Нанасяйте дълбоко подхранваща и овлажняваща маска върху дългата си коса веднъж седмично. Ако косата ви лесно натежава и губи обема си, потърсете , потърсете продукти на базата на различни лечебни масла. Жените с люспещ се сух скалп или пърхут могат да подобрят състоянието на косата си с ежеседмична лечебна маска за скалпа.

Хранете косата си: Това, което слагате в устата си, е също толкова важно като това, което слагате върху скалпа си. Според експерти косата е втората най-плодородна система в тялото. Но, тъй като не е жизнено необходима, други телесни функции, които са водещи при оцеляването, първи използват ресурсите от храната. Ако не приемате достатъчно и богати хранителни съставки, косата страда. Диетата, богата на протеини, желязо, витамин В-комплекс и омега-3 мастни киселини може да помогне за поддържането на здравето и красотата на косата. Яжте много зеленчуци, риба, бобени култури, ядки и пълнозърнести храни и те ще ви набавят всички хранителни вещества, необходими за поддържането на силната и красива коса.

Източник: tia.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини