Агент 008 преговаря в Триполи

Сн.: wikimedia.org

Бившият шеф на германските спецслужби при Хелмут Кол Бернд Шмидбауер (Bernd Schmidbauer), наричан "агент 008", е преговарял с преставители на Муамар Кадафи в Триполи, съобщава Spiegel.

Според изданието от либийска страна са участвали синът на Кадафи  Сейф ал Ислам и неназован високопоставен член на правителствот. Преговорите са били относно начините за скорошно регулиране на конфликта в Либия.

Кадафи е готов на примирие незабавно, ако бунтовниците не поставят условия, е казал 71-годишният Шмидбауер. Били са обсъдени новата конституция, както и възможна ли е оставка на Муамар Кадафи. Агент 008 уточнява, че персоналните промени са тема, която  за поддръжниците на Кадафи не стои на дневен рад.

Бернд Шмидбауер е завил, че правителството му е тачения на мисията и още в понеделник, ще информира за проведените преговори. Това обаче не е потвърдено от германското външно министерство.

В медиите се появиха предположения за евентуалното изпращане на германски военни в рамките на хуманитарната мисия на EC Eufor Libyа. Тяхната задача ще е осигуряването на безопасността при предаването на хуманитарна помощ на гражданското население.

Според Spiegel, през тази седмица ООН официално ще се обърне към ЕС да предоставят хуманитарна помощ на Либия, което ще бъде формален повод за начало на мисията Eufor Libyа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини