Половин България иска "Белене"

В обществото има подкрепа за продължаването на строежа на АЕЦ "Белене", показват данни от национално представително проучване на "Галъп".

48 на сто смятат, че трябва да довършим строителството на централата, 15 на сто искат да се замрази проектът, а 37 на сто не могат да заемат позиция.

25 процента от запитаните смятат, че сегашните договорености между България и Русия за АЕЦ "Белене" не са изгодни за страната ни, 12 процента са на обратното мнение, докато 63 процента отговарят, че не знаят дали договореностите са изгодни за нас.

Тези 63 процента, които признават, че не могат да преценят изгодността на договореностите, показват, че няма политическа пристрастност, а хората разсъждават по-скоро рационално за ситуацията около "Белене", коментираха от социологическата агенция.

Припомняме, че вчера бе подписан договорът между Българския енергиен холдинг и английската банка "Ейч Ес Би Си", която беше избрана за консултант на проекта АЕЦ "Белене".

БЕХ подписа и меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници с френската компания "Арева", която е подизпълнител на руската "Атомстройекспорт" за втората атомна.

"Атаката в Европа на "зелени", на природозащитници, на цели правителства, ако щете, ще бъде зверска относно старите централи, в които попада и "Козлодуй", а България без V и VI реактор просто ще фалира. На нас ни трябва и лоби, и защита, когато се вземат подобни решения в следващите години в Брюксел", подчерта премиерът.

Президентът на "Арева" Ан Ловержон заяви, че компанията е готова да подкрепи страната ни за АЕЦ "Белене". Според нея, сигурността е най-важна при ядрените централи, но енергийната политика не бива да се променя често.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини