Кастро поиска "промени без колебания" в кубинския соц модел

Историческият лидер на Куба и доскорошен президент Фидел Кастро призова делегатите на конгреса на Кубинската комунистическа партия (ККП) "без колебание да коригират и променят" социализма на острова, предаде ДПА.

В статия, публикувана от кубинските държавни медии днес, 84-годишният Кастро описва социализма като "изкуство за постигане на невъзможното - да се подготви и осъществи Революцията на бедните, от бедните и за бедните и да се защитава в продължение на половин век от заплахата на най-голямата съществувала някога сила".

Кастро заявява, че ръководството на ККП, която е единствената законно призната партия в Куба, трябва да е "способно да се изправи лице в лице с политиката на империята", имайки предвид САЩ.

"Дълг на новото поколение революционери и революционерки е да са образец на скромно и прилежно ръководство и да са неуморни борци за социализъм. Несъмнено е тежко предизвикателство в това варварско време на потребителски общества да се победи капиталистическата система на производство, която насърчава и разпалва егоистичните инстинкти на хората", казва Кастро.

Четиридневният конгрес на ККП, който започна в събота, е едва шестият в историята на партията. Задачата му е да модернизира социалистическия икономически модел на Куба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини