Мариино на бунт срещу режим на водата

На марииновци им омръзна от режим на водата

На бунт се вдигнаха живеещите в димитровградският квартал "Марийно" заради режима на питейната вода, който ги тормози от близо година. Проблемите започнали малко след подмяната на водопородната система на квартала през юни миналото лято. От тогава почти всеки ден отделни части на Марийно нямат вода. "Ако сутрин има вода, тя спира следобед или обратно - чакаме да пуснем пералните, да измием чиниите, а като се приберем от работа е направо ужас" оплаква се Ваня Господинова, която е майка на малко дете.

На марийновци им дошло до гуша, защото и на  празници също имало режим. "Нямахме вода на Коледа, за Великден пак не успяхме да почистим защото чешмите бяха сухи", разказва Камелия Начева. Именно тя става инициаторката на среща на недоволните с главният инженер на ВиК Петко Ангелов. На разгневеното население той обясни, че проблемите идват от прекаления разход на вода в кварталите от Левия Бряг на Марица след подмяната на водопровода.

"Проблем с водоподаването вече месеци наред имат и във "Вулкан" и "Черноковено" не скри Ангелов и допълни, че ежедневно по 1 200 кубика вода се подават към трите квартала. От ВиК очакват водоподаването донякъде да се подобри след като този четвъртък започва рециклиране на пет кладенеца, който да увеличат дебита към чешмите на Ляв бряг. Главният инженер на водното дружество припомни, че трябва да се изгради и водопоровод от кладенеца в Марийно до кварталите, което засега няма как да стане заради липса на средства. "И ние, и общината търсим начини да финансира този проект, но засега без резултат", каза Ангелов.

Гл.инженер във ВиК Петко Ангелов /първия в ляво/ уверяваше хората, че се търси решение на проблема с режима. На място дойде и кметският наместник на Черноконево Коста Тодоров

Хората обаче негодуваха и срещу качеството и цената на иначе оскъдната вода в чешмите. От първи май към стойността й се прибави и такса пречистване. Че не плащат такава такса припомниха на марийновци от ВиК, тъй като мрежата им не е включена към Пречиствателната станция за отпадни води. Накрая се наложи инженерът от водното дружество да раздава номера на мобилния си телефон на хората, които да му сигнализират когато има проблем с водата.

Ваня Господинова се чуди какво да прави без вода и с малко дете

След разговора с ВиК вода потече в чешмите на марииновци, а  те бързаха да чистят и се запасят в кофи и бутилки до следващото спиране незнайно кога.

Засега водата потече в чешмите в кв.Мариино

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини