Строги критерии за новите ядрени централи поиска български евродепутат

От 2007 г. Владимир Уручев е евродепутат в Европейския Парламент към групата на Европейската Народна Партия, избран от листата на ГЕРБ.

Критериите за новите ядрени централи трябва да бъдат още по-строги и да се повиши безопасността на мощностите, особено в страните извън ЕС.

Това становище изрази българският евродепутат и ядрен физик Владимир Уручев на 6-та пленарна  среща на Европейския форум за ядрена енергия, който продължава и днес в Прага.

Само с такъв решителен подход може да се запази обществена подкрепа за ядрената енергетика след аварията в японската „Фукушима”, заяви Уручев на международния форум.

Становището на българския ядрен специалист засегна пропуските и потенциалните недостатъци, които също трябва да се включат в критериите за предстоящата оценка на ядрените централи.

Те задължително трябва да се коригират в кратки срокове, защото каквото и да направи ЕС за да повиши безопасността на ядрените си мощности, то няма да има необходимия ефект, ако остане  само  в рамките на Съюза.

Абсолютно задължително е привличането на всички страни с ядрена енергетика, особено съседните на ЕС, за да направят извънредна оценка на риска и да повишат безопасността на ядрените си мощности, заключи българският евродепутат.

Участието на повече от 350 души в двудневния  форум свидетелства за изключителния интерес и актуалност на темата за бъдещето на ядрената енергетика, след катастрофалните земетресение и цунами от 11 март в Япония.

  Аварията  във Фукушима повлия негативно върху общественото мнение за ядрената енергия и това налага правителствата, регулаторните органи и индустрията да предприемат адекватни и навременни мерки, а критериите за специалните стрес тестове на централите да не бъдат формални и занижени, каза още българският  евродепутат.

Според него не е достатъчно да се потвърди само проектната безопасност на действащите централи, а трябва да се постигне реално и качествено подобрение, каквито са очакванията  и на обществеността.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини