Общината: Пазарът на череши край Крепост е законен

Въпреки, че е законен пазарът на череши край Крепост тази година е много слаб, разказа собственичката Диана Русева

Сергиите с череши край пътя за село Крепост са законни, заяви пред журналисти днес заместник-кметът на Димитровград Христо Колев. Изявлението, Колев направи в отговор на публикации в печатно издание, че общината събирала незаконни такси от търговците край пътя.

Още през юли миналата година е одобрена схема за ползване на общински терен за продажба на плодове и зеленчуци по ЗУТ, допълни зам.кметът. Тя е издадена с решение на Експертен съвет, на който е присъствал и представител на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net  на тържището за череши край Крепост днес показа, че масите, разположени върху общински терени, се намират на 12 метра от крайната ограничителна линия на пътя. Това са сергиите, поставени от страната на село Крепост. Един от наемателите е Г.Братанова, която разказа, че от общината ги преместили на такова разстояние, за да се спазват изисванията.Търговците трябва да са извън обхвата (2 метра в страни от асфалтирания път) и сервитута (25 м от осовата линия на шосето) на пътя, за да се избегнат евентуални катастрофи.

На 12 метра от крайната ограничителна линия на пътя са разположени наемателите на общински терен, които продават череши

На 2 метра в страни от пътя са търговците, които попадат в сервитута на пътя. Понеже терена на градината е честен, тук продавачите не плащат наем на общината. Дияна Русева е собственичка на 10 декара от черешовата градина. Жената разказа, че вече тотално се е объркала от изискванията на КАТ, общината и ред институции. " Търговията тази година е съсипана, не стига, че реколтата е слаба, но и нищо не можем да продадем", оплака се Русева. Търговката допълни, че няма избор и ще стои тук докато има череши, защото това е един от начините за препитание на семейството й.

Търговията с череши тази година е една от най-слабите в 20 годишната история на тържището
Освен, че плащат на общината наем, търговците от страната на село Крепост трябва да имат и етикети с артикул и цена
Пътят край Крепост е един от най-натоварените

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини