NASA продължава с плановете за междупланетарен Интернет

В началото на седмицата NASA обяви, че обмисля изграждането на обща мрежа за комуникация и навигационни услуги в рамките на Слънчевата система.

Амбициозният проект ще наподобява структурата на "наземния" Интернет. За разлика от него, обаче Solar System Internet ще трябва да бъде по-толерантен на сривове, големи закъснения, непостоянни скорости и висок процент загуби на данни. Или както я описаха от NASA - Disruption-Tolerant мрежа (DTN).

В края на 2008 космическата агенция тества успешно първата мрежа за комуникация в дълбокия космос, базирана отново на DTN. Deep Space Internt (DSI) се различава от традиционната TCP/IP комуникация в начина на предаване на информацията. Вместо да разчита на връзка от типа точка-до-точка и да изпуска съобщения, които не могат да достигнат крайната точка, DSI е проектиран така, че всеки възел да съхранява информацията колкото е необходимо (принципа store-and-forward).

Каква практика всъщност ще може да намери новата мрежа SSI? Според Стефан Саундърс от NASA, първите два възела в нея ще бъдат Марс и Земята и това вероятно се дължи на дългосрочните програми за изследване и полети до Червената планета.

Източник: idg.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини