Българите в Гърция са "за" реформите, започват да се връщат

Повечето от българите, които живеят от години в Гърция, са положително настроени към реформите и смятат, че мерките, макар и много тежки, непременно трябва да бъдат взети, за да се стабилизира страната. Това каза българската журналистка в Гърция Благородна Филевска, предаде Фокус.

По думите й реформите, които предстоят в Гърция, косвено ще се отразят на мястото на българите на гръцкия пазар на труда, който през последните месеци в резултат от икономическата криза рязко се е свил.

„Безработицата в страната нарасна рязко, а се очаква да продължи да расте, което се отразява на възможностите на нашите сънародници да упражнят своя труд тук. Има, разбира се, и българи, които смятат прилаганите и предвижданите от гръцкото правителство мерки за крайни и несправедливи спрямо гръцките трудещи се”, каза Филевска.

„През годините се наблюдават приливи и отливи при споделянето на идеята за завръщане в родината на нашите икономически емигранти. В момента отново масово се говори за връщане в България, защото свиването на местния пазар на труда касае абсолютно всички сънародници тук. Някой хора вече се завърнаха в България, като заявиха, че това връщане ще е временно – с оглед да се види ситуацията в България, и в случай че не е подходяща и не може да даде възможност за преживяване и оцеляване, да се върнат в Гърция.

Общо взето нашите сънародници са смутени – от една страна, трудовият пазар тук се свива, от друга страна, посланията, които пристигат от България, а и личните впечатления на място в страната, не са особено добри. Дори сред някои те са особено негативни, що се отнася до състоянието на българската икономика. Сънародниците ни са объркани и все още не могат да вземат окончателно решение, въпреки че през последния месец сред някои от тях се затвърждава мнението, че ще остават в Гърция и това касае точно състоянието на обществено-икономическата ситуация в България и няма пряко отношение към проблемите на Гърция”, каза Филевска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини