Италия ни връща голямо количество откраднати средновековни икони

След като България си върна 21 000 антики, нелегално изнесени от страната и конфискувани от властите в Канада, сега предстои и връщането на голямо количество средновековни икони.

"Водят се преговори с европейски държави, в които има нелегално изнесени български предмети”, това подчерта пред ТВ Европа министърът на културата Вежди Рашидов.

Той разкри, че преговорите се водят с Италия.

В страната има прекрасни стари български икони, които са изнесени от България. „ Навремето много народ изнасяше и ние сме първото правителство, които ги връщаме, каза Вежди Рашидов.

Трябва да покажем на света, какви културни ценности притежаваме, сподели министърът и издаде тайната, че през октомври в Брюксел съвместно с евродепутатът Емил Стоянов ще покажат тракийски златни съкровища. За целта са необходими по-особени условия – застраховки, гаранции и охрана. Според министъра, културата не е хоби, а е инвестиция във времето и в историята и струва много пари и допълни, че в най-скоро време ще бъде открит музеят на тоталитарното изкуство, а след него и така дългоочаквният български Лувър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини