Перу чества 100 години от "откриването" на Мачу Пикчу

Перуанците се готвят да отбележат 100-годишнината от "откриването" на цитаделата на инките Мачу Пикчу - туристическа атракция и археологическо чудо, което все още не е разкрило всичките си тайни, съобщи Франс прес.

Съществуването на този впечатляващ каменен комплекс, построен по време на апогея на цивилизацията на инките между 15 и 16 век, близо до Куско в Андите, в югоизточната част на Перу, бе разкрито пред света от американския археолог и изследовател Хирам Бингъм. Той оглавил научна експедиция и пристигнал на място на 25 юли 1911 г. Местни селяни отдавна знаели за съществуването на цитаделата, но именно публикацията на резултатите от изследването на Бингъм върху този "изгубен град" на инките в сп. "Нешънъл джиографик" привлекло вниманието на световната общественост.

100-годишнината от откриването на обекта ще бъде официално чествано от 7 юли, както и 4-годишнината от поставянето му сред новите 7 чудеса на света от фондацията "Новите седем чудеса на природата" със седалище в Швейцария. Предвидени са спектакли със звукови и светлинни ефекти, танци от Андите, концерти, мистични ритуали, конференции. За Перу Мачу Пикчу е еквивалентът на пирамидите за Египет, заяви археологът и бивш директор на Перуанския национален институт на културата Луис Лумбрерас.

През 1983 г. Мачу Пикчу бе включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Мачу Пикчу - "стара планина" на езика кечуа, се намира на 2400 м надморска височина и обхваща 32 500 хектара площ, но застроената зона е с 530 метра дължина и 200 метра ширина. Смята се, че там са живели между 300 и 1000 души.

През 2008 г. френски и перуански учени установиха, че германският пътешественик Аугусто Бернес е открил "изгубения град" на инките 44 години по-рано от Бингъм. Учените констатирали също, че обектът е бил плячкосан. По време на три експедиции Бингъм е отнесъл хиляди артефакти в Йейлския университет в САЩ. Няколкостотин от тях вече бяха върнати на Перу през март.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини