ЕС ни връща 12,5 млн. евро

Европейските депутати гласуваха вчера съкращение на националния принос на България към бюджета на ЕС за тази година с 12 599 367 евро. Тези средства идват от бюджетния излишък на ЕС, останал от финансовата 2010 г., пише Монитор.

Общата сума, която ще бъде върната на държавите членки, възлиза на 4,54 млрд. евро. От тях 2,72 млрд. евро са неусвоени средства по линия на програмите на ЕС. Останалата част са от глоби, лихви и закъснели плащания.

Най-много пари ще бъдат върнати на Германия (близо 923 млн. евро) е на Франция (почти 74, млн. евро), но те са и най-големите нетни вносители в евробюджета.

"Излишъкът е недопустимо голям и говори за лошо планиране и използване на бюджета в тези трудни времена", коментира зам.-председателят на бюджетната комисия Ивайло Калфин. - По-рационалното решение би било тези пари да не се връщат, а да се използват за допълнителни програми в рамките на ЕС. Очаквам това да е позицията на България в Съвета на ЕС, както и да покаже капацитет да усвои допълнителни средства, ако такива се отпуснат", заяви Калфин.

Междувременно от Министерството на финансите съобщиха, че са преотворили за трети път от началото на годината емисията държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в евро, с оригинален матуритет от 5 години.

Одобреното количество ДЦК възлиза на 14 млн. евро, с което общият обем на емисията в обръщение достигна 74 млн. евро.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност е 4,16 на сто, като регистрираният спред спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 1,87 процента.

От началото на 2011 г. се наблюдава стабилизиране на рисковата премия на България, посочват от министерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини