Жилят ли банкоматите в Димитровград?

След проучване на DIMITROVGRAD.BGVESTI.NET, димитровградчани не трябва да се притесняват да използват банкоматите в града. До момента не е имало баномат с поставено устройство за извличане на информацията от банкови карти, но това не трябва да ни успокоява и да ставаме небрежни в боравенето с баковите терминали. Трябва за наша защита да спазваме някои основни правила за боравене с банкоматите:

  1. Уверете се, че никой не се навърта зад вас или около вас.

  2. Прикрийте клавиатурата, когато въвеждате ПИН кода на вашата банкова карта. Възможно е към клавиатурата да е насочена малка, почти невидима камера! 
  3. Не използвайте банкомата, ако отделни детайли изглеждат подозрително, и се обадете в банката, за да споделите наблюденията си.
  4. Абсолютно никога не предоставяйте ПИН кода на вашата банкова карта по интернет. 
  5. Никога не носете вашия ПИН код у себе си, а ако това се налага, не го дръжте в същия джоб, в който носите вашата банкова карта или карти.

В нашия град престъпленията от този тип са само след кражба или загубване на банковата ви карта. Най-лесния начин да ви изпразнят сметката е, ако ви изчезне портфейла и в него е картата и някъде вътре сте си записали ПИН кода ,а и доста хора си записват самия код върху картата, с което улеснява максимално зложелателя. За съжаление не са много банкоматите в града, които се наблюдават от камери и дори тези, които се наблюдават, са с камери, които нямат достатъчно качествен образ за разпознаване на лицето на извършителя на престъплението. Имайте в предвид, че в някои обекти при търговци с постерминални устройства в зависимост от софтуера на постерминала не се изисква потвърждение на  транзакцията с ПИН код. В тези обекти продавача задължително трябва да ви свери името от банковата карта с това на личната ви карта, а ако това не се случи, по този начин също може да ви бъде изпразнена сметката, ако картата ви е попаднала в чужди ръце и престъплението ще остане неразкрито, ако в съответния търговски обект няма качествено видео наблюдение.

Другите начини да ни олекне сметката чрез банкомат :

Поставянето на втори интерфейс е най-разпространеният начин за извличане на информация от картата. В този случай данните се четат и от банкомата, и от второто четящо устройство, което ги копира и после може да ги прехвърли върху нова карта. Със специални компютърни програми се разгадават ПИН-кодовете и се точат картите. Това се случва с картите, които са без чип а само с магнитна лента (които са масовите банкови карти). Четящото устройство за магнитна лента може да се закупи срещу 50 евро, а софтуерът му да се изтегли безплатно от интернет. Цената дори пада на 20 евро, ако фалшификаторът е технически грамотен и сръчен и закупи необходимите елементи, за да си го направи сам.

Друг вариант да се открадне информацията от картите е чрез поставена по банкомата миниатюрна камера, която записва ПИН-кода на картите. Тя може да е разположена на място, където стоят рекламните материали на банката. Съвсем по шпионски миниатюрни камери или МP3 плейър се маскират в слънчеви очила и записват данни от картите.

По-сигурните карти са тези с чип - оборудването за извличане на информацията от тях е скъпо, а финансовите средства, необходими за пробив при картите с чип, в момента са твърде големи. Те са несравними с вложенията за подправянето на карти с магнитна лента. За да се реализира пробив при чип-картата, са необходими както скъпо и трудно за управление компютърно оборудване, така и специалисти с големи професионални умения. Тези условия са несравними с потенциалните ползи, които биха извлекли престъпниците.

По доходност бизнесът със скиминг устройства се нарежда до трафика на наркотици

 

 

ИСТОРИЯ

 Смарт-картата е изобретена от германския ракетен учен Хелмут Грьотструп и неговия колега Юрген Детлоф през 1968 г. Патентът е окончателно одобрен през 1982 г. За първи път смарт-карти се използват масово във Франция през 1983 г. за плащане на телефонни разговори. Чип-картите получават широко разпространение през 90-те години с навлизането на GSM мобилни телефони поради SIM картите, използвани в тях.

Най-често срещаните методи за измама


Phishing - електронни съобщения, с които се изискват банкови пароли
SmiShing - SMS, който изисква банковите пароли на потребителя 
Scam - получаване по престъпен начин на номера на банковата сметка и кражба на пари от нея
Vhishing - телефонно обаждане, чрез което искат банковите пароли на потребителя 
Pharming - фалшиви линкове или уебдомейни, използвани за получаване на пароли

Х.Христозов

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини