Нов протест срещу високите цени на горивата

Дни след като цената на бензина стигна рекордно висока цена, в социалната мрежа "Фейсбук" се организира нов протест. Инициаторите са го насрочили за петък. В събота най-масовото гориво - А95, се продаваше за 2,53 лв.

Всеки, който се чувства засегнат от постоянното покачване на цените на горивата, на 22 юли от 16:00 до 16:30 часа да спре автомобила си, там където се намира, след което 24 часа никакво зареждане по бензиностанциите - са написали създателите на групата "Народът казваме стоп! Протест против високите цени на горивата". Само за два дни са я подкрепили над 700 души.

Надяваме се да има повече съпричастни хора към каузата. Да не заредим и капка гориво на този ден - това призовават още организаторите, които подчертават, че събитието не е обвързано със съюзи, организации и партии.

"Ще опитме буквално да блокираме пътищата на България в петък", коментира пред Дарик радио един от организаторите - Иван Янушев. Той не се ангажира с конкретна цена, за която протестиращите ще настояват, за разлика от пролетта, когато искаха 2 лв. за литър бензин.

Първите протести срещу скока на цените на горивата започнаха през март. Тогава стотици граждани се движеха по пътищата бавно в колони в различни градове на страната, на места дори бяха блокирани важни кръстовища.
Премиерът Бойко Борисов опита да успокои нещата, като уреди сключване на едномесечен мораториум върху увеличението на цените с "Лукойл България". След изтичането му обаче, те отново бяха "размразени".

Икономистът Георги Ангелов прогнозира още 10% скок в цените на горивата. Той обясни, че причината е в два негативни фактора, които се случват едновременно - поскъпването на петрола и поевтиняването на еврото.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини