Българинът, който преплува 25 км в открити води. No1 в света

Българинът Петър Стойчев спечели световната титла по плувен маратон в дисциплината 25 километра в открити води на Световното първенство по плувни спортове, което се провежда в Китай.

Стойчев спечели с време 5 часа, 10 минути, 39.8 секунди.

Той остави зад себе си Владимир Дятчин (Русия) с 5:11.15,6 секунди, а третото място отиде у Чаба Герчак (Унгария) с 5:11.18,1. 

Шестима плувци, включително и вчерашния победител на 5 километра Томас Лурц (Германия) и сребърен медалист на 10 километра, се отказаха да участват в 25-те километра. Други девет път се отказаха по време на самото състезание. Причината беше една- изключително горещата вода - 30,4 градуса по Целзий.

Според германският щаб, който оттегли Лурц, температурата на водата е била 32 градуса, а границата за участие в състезание е 31. Веднага след това германците се свързаха с други отбори и поискаха всички заедно да отменят старта заради горещата вода. Организаторите обаче не се съгласиха, като гарантираха, че температурата е 30.4 градуса.

Стартът беше местен два пъти като начален час именно заради температурата на водата. В крайна сметка състезанието при мъжете започна в 6.00 часа, а пет минути по-късно беше дадено начало и на женския маратон. Американците пък спряха от участие своите състезатели Холи Андерсън и Алекс Майър.

При жените първото място спечели Ана Марчела Куня (Бразилия) с време 5:29.22,9 часа. Второто място остана за Ангела Маурер от Германияс време 5:29.25,0, а бронзът стана притежание на Алиса Франко от Италия с 5:29.30,8.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини