Кръчмари се натискат за кметове в Узунджово. Преглед на регионалния печат

"Всяка кръчма в Узунджово издига свой за кмет", водещо заглавие в "Хасковска Марица". Засега кандидатите за кмет на най-голямото хасковско село са 14. 2/3 от тях се занимават с кръчмарският бизнес.

Вероятно предизборните им щабове ще са в кръчмите. Удобно и практично-хем агитацията ще е на ниво, хем ще финансират кампанията си от постоянните посетители. В Узунджово живеят 1770 души-почти толкова колкото в цялата община Маджарово.

Другият любопитен момент са роднинските връзки на кандидатите. Кметът Ванчо Ванчев ще се състезава с брат си Дидо. Секретарката на кмета също е кандидатка. Интрига ще и прави бившият и съпруг Росен Русев. "Отчаяни съпруги" в узунджовски вариант....

"Народът се юрна за дърва и въглища"- чело. Хората уж се препъвали в мерака си да се запасят с твърдо гориво. Имало слух, че цените на брикетите ще скочат от 200 на 300 лв, дървата също, обяснява охотно търговец и веднага добавя колко ги продава той. По-евтино, ама не се знае наесен как ще е. Подобни "фитили" се пускат от търговците във всичкси браншове, за да си продадат стоката. Ако имат и медийна поддръжка-добре дошло. Никаква снимка за илюстрация на навалицата, тя си остава само на думи. Практиката показва, че атаката за дърва и въглища става при отпускането на горивните помощи от социалните. Доста по-късно през годината.

"1 млн бюджетен дефицит ако намалят таксите на битака". Търговци на неделния пазар в Димитровград искат таксите им да бъдат наполовина намалени поради липса на работа. Обс отхвърля с мотива, че общината ще направи 1 млн лева бюджетен дефицит. Обещава 10% отбив от цената ако търговецът е изряден платец и си плати накуп последните 4 вноски.

Любопитно е дали ако пазарджиите имат много работа ще се съгласят таксите им да се вдигнат? В момента търговците плащат между 15 и 80 лв на месец.

"Станишев строи в мечтите си, а аз правя магистрали" Темата на броя на стр. 4-та. Бойко Борисов копна поредната отсечка на автомагистрала Марица. Тя ще е от Димитровград до Харманли с дължина 34 км. Струва около 122 млн лева без  ДДС. Следващата седмица, Бойко ще направи първа копка и на отсечката от Димитровград за Плодовитово. Премиерът видимо е събрал работнически тен от изнурителната работа с мотиката и ножицата-или копае или реже ленти. Станишев само мечтаел за това.

"Бойко спести 6 лв от 122 млн за Лот 2" Чело на "Новинар юг". Акцентът е върху шампанското, което по-традиция трябва да се разбие в кофата на багера. За да не става зян, Бойко го подари на багериста. Шампанското Jean Pierre Hottinger, въпреки марковото си име, струвало по магазините 6 лв, авторитетно обяснява вестника.

"Умрялата риба в река Банска остава загадка", водещо на стр. 3-та. След едноседмични изследвания, РИОСВ така и не намериха причини за измирането на хиляди риби по река Банска. Рибното гробище спохожда за втори път реката, след като през май умрели риби задръстиха течението на рекичката в района на селата Добрич и Крум.

"В Република се псуват за вафли". Ромите в кв. Република не проявяват капризи и охотно приемат помощите раздавани от БЧК. Даже се карат за тях. За едни обикновени вафли, двама мургавелковци замалко не се сбили, разказва медиаторката на пункта в циганската баня. Иначе хранителните пакети не са нищо особено-ориз, спагети, нишесте, лозови сърми. Водещият ромски икономически закон обаче е: авантата е чиста печалба, и братята със стотици на ден минават през пункта на БЧК.

"5 по рихтер разля ракия в Орфей" Земетресение с магнитутд 5 по Рихтер ударило турският град Текирдаг. В Хасковско се усетило само чрез нещастието на един орфеец от високите етажи. Бутилката му ракията  паднала и се разляла.

"Етнически вот на лична основа в Минерални Бани" на стр.1-ва и втора. Повторение на изтъркания и вече писан скандал в Обс Минерални бани. Съветничката Павлитова обвинила Искендер, че отхвърля ПУП-ове на българи, той пък я обижда на анатомичен орган. Накрая, както подхожда на скандал между мъж и жена, летят и чаши "подадени" от друг мъж.  Мила българска картинка...

Всяка логика за етническо противопоставяне не издържа думите на няколко свидетели на скандала, отразени в статията. Искендер не обича кмета Орхан Шабан, въпреки че даже са роднини. съветникът Станко Янков не е роднина на Искендер и е спорно колко го обича, но го подкрепя на гласуванията срещу част от етническите турци.

А, и статията е на страница 6-та, щото ако я търсите на указаната втора ще си останете само със заглавието от 1-ва.

Това бе по-интересното от днешната регионална преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини