Солидарен пост за християни и мюсюлмани

За християните-само брано, без драно

Два големи празника изискващи пост и молитва от вярващи от различни започват от днес 1-ви август. За християните това са така наречените богородични пости, които продължават до 15-ти август, когато е големия празник успение Богородично. Денят се свързва със смърта на Божията майка и нейното Успение на небето.

От 1-ви до 14-ти август са Богородичните пости. Забранява се яденето на блажно и консумирането на браковете. По ортодоксалната християнска традиция, в този период не може да се извършват венчавки. Изключение е 6-ти август, който е Преображение господне. На този ден е разрешено яденето на риба.

Още по жесток и продължителен е постът за мюсюлманите. От 1-ви август започва свещеният месец Рамазан. 30 дни на правоверните е забранена всякаква храна и вода през светлата част на денонощието. Хората могат да се подкрепят само вечерта до изгрев слънце. Любопитното е че постът в брачните отношения е денонощен и продължава целия месец. Справка в АГО обаче показва, че 9 месеца след рамазана не се раждат по-малко деца, дори напротив. При това се запазва съотношението-1 българско дете към 2 от турския етност и 3 от ромския. Ромите в Хасково в мнозинството си също са мюсюлмани.

Г. Христов

За мюсюлманите-само пост и молитва
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини