500 хил за училището в Ябълково, 474 хил за всички в Хасково

Директорът на СОУ "Васил Левски"В Ябълково, Таня Христова ще се радва на новоремонтирано школо 

Училището в село Ябълково ще усвои повече пари за ремонт отколкото всички школа в Хасково и общината. Това показа статистиката Образователния инспекторат за средствата отпуснати за ремонти на сградния фонд на школата в областта. Сумата е внушителна-над 6 млн и 600 хиляди лева. Хасковско усвоява само 474 860 лв. За сравнение димитровградското Ябълково, което тази година прие рекордните си 20 първокласника,  взима половин милион лева. Парите са за подмяна на отоплителната система на школото, нов покрив, смяна на ел инсталацията и ремонти на стаи, санитарни възли и изграждане на „фотоволтаична система за охранна светлина“.

Цялата община Димитровград, усвоява 2 млн и 300 хиляди за ремонт. 90 % от парите са по спечелени проекти от общината. Условието е 20 % съфинансиране от местният бюджет. В Хасково, парите за ремонт са само собствени средства. Най-много се заделят за школото във село Войводово-60 хиляди за нови дограми и изграждане на вътрешни тоалетни. Училището събрало парите от наем на над 400 дка собствена земя за последните 2-3 години. 49 хиляди лева заделя ГПЧЕ „Асен Златаров“ за ремонт на своите общежития до бившата руска гимназия. С 42 хиляди ще се ремонтират на ученическите общежития до ПМГ. Сумите обаче са нищо на фона на далеч по-скромни училища в областта.

1млн 580 хил лева са отпуснати на гимназията в Ивайловград за построяване на ново крило към сградата. Досегашното е построено върху свлачище. 1 млн 100 хиляди са заделени за любимешкото СОУ „Желязко Терпешев“. Парите ще са за нов покрив, външна изолация, ново парно. 900 хиляди лева ще получи единствената гимназия в Маджарово за ел инсталация и саниране. 600 хиляди взима ОУ „Любен Каравелов Димитровград за саниране, 603 хиляди ГПЧЕ „Иван Богоров“ за дограма, нови радиатори, минаване на газ, ремонт на физкултурния салон и саниране. Четвърт милион взима местното ОУ „Алеко Константинов“, 350 хиляди СОУ „Любен Каравелов“ пак по програмата енергийна ефективност. Почти всички училища в Димитровград и Свиленград минават на газ с пари от собствени средства.

Г.Христов

В Ябълково учат 147 ученика и 20 първокласника
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини