Нов Брайвик в Естония

Властите в Естония са установили идентичността на човека, който взе двама заложници в сградата на министерството на отбраната на страната и загина в хода на щурм на командосите.

Нападателят е 57-годишният Карен Дамбян, член на непопулярна лява партия. Според естонските власти мъжът не е предявил политически искания.

Естонският премиер Андрус Ансип съобщи, че „извършителят на нападението, който впоследствие почина, се оказа роденият през 1954 г. Карен Драмбян”. Първоначалните данни, че нападателят е бил военен се оказаха погрешни. Първоначалните версии бяха, че мъжът е бил недоволен от съкращенията в администрацията на военното министерство на Естония.

Премиерът Ансип Дамбян призна, че мъжът явно е бил вдъхновен от скорошното масово убийство в Норвегия, като е подготвял атаката от дълго време. Мотивите за действията на мъжа засега остават неясни.

Това е първият проявил се последовател на Андерш Брайвик след трагедията в Осло.

Вчера следобед нападател нахлу в сградата на министерство на отбраната на Естония. Нападателят взе двама заложници, взриви бомба и откри огън.

Полицията отцепи района, а служителите напуснаха сградата през прозорците и се укриха в съседния театър „Естония”.

Скоро на мястото на инцидента пристигнаха подразделения на спецчастите на полицията, сапьори, снайперисти и автомобили на бърза помощ.

Естонските спецчасти влязоха в сградата, след което последва престрелка и нападателят се самоуби.

Представител на полицията оповести пред медиите, че взетите заложници са освободени невредими, а нападателят е загинал.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини