Военните в Хасково специализират професия „мисионер“

И жените специализират професия мисионер

Хасковските военни са едни от най-опитните в страната в сформиране на контингенти за задгранични мисии. Това призна замминистърът на отбраната Валентин Радев днес в Хасково, при връчването на сертификат на рота „Алтея“ за мисия в Босна и Херциговина. Хасковлии участват в задгранични мисии от 2004-та година, като това е 4-тата формация, която изпращат в бившата юго република. 80 % от 110-те бойци в ротата са от кенанското поделение, останалите - от Стара Загора. Оценката за нашите части в тези мисии неизменно е много висока. Затова войските в този регион няма да се съкращават, категоричен е замминистърът. По повод слуховете че зенитно ракетния дивизион в Хасково ще бъде закрит, главнокомандващият сухопътните войски ген Стефан Василев уточни че дивизионът ще се влее в механизирания батальон и на практика съкращения на щатовете няма да има.

Основна причина за запазване на числеността на местните части е специализацията им. Всред местните военни има хора с по 3-4 мисии зад граница. Ветеранът е сержант Симо Симов поделение 52 740. Това му е третата мисия в Босна, има и една в Ирак. Афганистан и Ирак се считат за дестинации от първа категория на трудност, където заради опасността и заплащането е по-голямо. За ден там бойците заработват по 70-80 евро, докато в Босна, оценена на втора категория, заплащането е 43 евро на човек.

„Мисионерите“ с предимство заминават на обучение в чужбина, поясни замминистър Радев. Той даде пример с боец от страната който въпреки по-малката си служба е изпратен за обучение в Щатите заради участие в мисии.

Хасковската рота „Алтея“ ще остане в Сараево 6 месеца. Тя ще охранява военната база „Бутмир“. 10 % от личния състав са жени, но вече е забранено те да участват в мисии със съпрузите си.

Г.Христов

Рота "Алтея" ще изпълнява мисия в Босна
Замминистър Радев връчва сертификатът на хасковската рота
Която е готова с чест да защити авторитетът на хасковските военни

Изпращачите се готвят за 6 месечното отсъствие на техните близки

"На добър час" и от областната Ирена Узунова и депутатът Румен Данев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини