5.9 по Рихтер в САЩ, готвят се за ураган

Трусът е отворил пукнатина във Вашингтонския монумент

Земетресението, разтърсило източните части на САЩ вчера, не е довело до човешки жертви. То породи опасения за безопасността на американските ядрени централи. Жителите на източното крайбрежие на САЩ са в тревога заради връхлитащ ураган. Трусът с епицентър във Вирджиния е бил най-силният от 115 години в този щат. Той бе с магнитуд 5.9 по Рихтер. Нарушени за кратко бяха телефонните връзки, железопътният и самолетният трафик в някои от големите източни американски градове.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг потвърди, че няма ранени и материални щети в града, причинени от силното земетресение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Само един комин се е срутил частично, поясни кметът. Трафикът на метрото не е бил нарушен, а само няколко самолета на двете летища край града са били задържани за кратко на земята, преди да излетят.

Силното земетресение обаче припомни на жителите на Ню Йорк и на Вашингтон ужаса от 11 септември, отбелязва Франс прес. Обстановката беше почти същата като тази отпреди 10 години - хиляди хора, излезли посред бял ден на улицата, само атмосферата се различаваше, допълва агенцията. Някои от евакуираните, работещи в сградата на Конгреса във Вашингтон и в близост до Белия дом, признаха, че първо са си помислили, че трусът се дължи на бомбена експлозия.

В атомната централа Северна Анна, във Вирджиния, намираща се на няколко километра от епицентъра, токът спря и това задейства системата за автоматично изключване на двата реактора, предаде Ройтерс.

Три дизелови генератора тогава бяха вкарани в действие, за да охлаждат ядрото на реакторите. Видими щети на този етап няма, казаха от компанията оператор на централата Доминиън нюклиър. От американското Управление за ядрена безопасност съобщиха, че следят ситуацията с централата и посочиха, че в десетина други централи по източното крайбрежие е имало сигнали за тревога, определена като минимална.

Управлението припомня, че централите в САЩ се строят, за да устояват на силни земетресения като вчерашното. 250 000-те домакинства, получаващи ток от Северна Анна, не са били засегнати от спирането на реакторите, защото това е задействало механизъм за пренасочване на подаването на електричество от други централи.

Но все пак американците си спомниха, че именно спирането на генераторите беше ключовата причина за катастрофата в централата Фукушима 1 в Япония след труса от 11 март и последвалото го цунами.

Трусът е отворил пукнатина във Вашингтонския монумент - високия над 162 метра бял обелиск, издигащ се в столицата на САЩ, предаде АП. От Националната служба за управление на парковете съобщиха, че мемориалът ще бъде затворен за посетители от съображения за безопасност и за неопределен период от време, докато инженери проучват пукнатината. Монументът тежи 91,000 тона и е изваян от мерилендски мрамор. Трусът във Вирджиния е бил най-силният от 115 години в този щат.

Междувременно бе съобщено, че към щатите Северна и Южна Каролина напредва ураган, който се очаква там до края на седмицата - към събота. Ураганът е от първа категория (от 5 възможни), но се очаква да се увеличи до трета степен до утре, предаде Ройтерс.Това означава, че ветровете ще бъдат със скорост 178 км в час. След като мине през Бахамите, ураганът би трябвало да връхлети САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини