Либийската опозиция поиска спешно 5 млрд. долара

Либийският Преходен национален съвет поиска 5 млрд. долара извънредна помощ на среща на Контактната група за Либия в Доха. Република Южна Африка се противопостави на САЩ за размразяването на либийски активи.

Сумата, поискана в Доха, е два пъти повече от обявеното във вторник от втория по ранг лидер в съвета Махмуд Джибрил, уточнява Фокус, позовавайки се на АФП. "Участниците в срещата подкрепиха искането на Либия петте милиарда долара да бъдат размразени спешно от блокираните активи", заяви представителят на съвета в Обединените арабски емирства.

На срещата в катарската столица са присъствали представители на Великобритания, Франция, Германия, Италия, Турция и САЩ. Тя беше проведена по искане на съвета, който е политическият орган на либийската опозиция. Бунтовниците искат помощта да им бъде отпусната до края на месеца, за да платят на държавните служители, които не са получавали заплатите си от началото на бунта срещу режима на Муамар Кадафи преди шест месеца, и за неотложни хуманитарни нужди в страната.

САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, позволяваща да бъдат размразени 1,5 милиарда долара от блокираните в страната активи на режима на Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС. Целта е тези средства да бъдат предоставени на ПНС. В проекта се подчертава, че парите няма да бъдат използвани за военни нужди, а за задоволяване на хуманитарни потребности. Очаква се резолюцията да бъде гласувана днес или най-късно утре.

Съединените щати се опитваха от повече от две седмици да убедят комитета по санкциите към Съвета за сигурност да размрази блокираните активи. Република Южна Африка (РЮА), която поддържа тесни връзки с Кадафи, финансирал управляващата сега партия Африкански национален конгрес (АНС) в борбата й срещу апартейда, обаче се обяви против това искане. Комитетът по санкциите, в който влизат 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, взима своите решения с единодушие. Това принуди Съединените щати да се обърнат направо към Съвета за сигурност, на който РЮА е непостоянен член и няма право на вето. САЩ разблокираха банковата сметка на либийското посолство, в която има 13 милиона долара, предаде още ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Решението е било взето, тъй като посланикът на Либия във Вашингтон Али Ауджали премина на страната на бунтовниците.

Контактната група за Либия ще заседава днес в Истанбул. Турция е домакин в качеството си на мандатен председател на групата. Заседанието на Контактната група бе предвидено да се проведе през септември в Ню Йорк,но събитията в Либия наложиха днешното събиране в Истанбул. В Контактната група за Либия,която бе основана през март тази година,влизат трийсетина държави, сред които България, и няколко международни организации. Досега тя проведе четири заседания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини