Черноконевци отбелязват бунтовете срещу османско иго

Пловдивският митрополит Николай ще служи утре в църквата в Черноконево

134 години от бунтовете против турското робство в бившето село Караатли, а днес квартал Черноконево ще бъдат отбелязани за пръв път на 11 септември, информираха от общината. Честването ще започне с празнична Света литургия от 8:00 часа, която ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Георги Победоносец”.

В 11:45 ще тръгне литийно шествие от храма до Паметника на трите поколения. В 12:15 на площада ще бъде отслужена панихида от дядо Николай в памет на загиналото население в борбите за освобождение от турско иго.

В 13:00 часа следва поднесане на венци и цветя пред Паметника на трите поколения. След това мероприятието продължава с музикални изпълнения на певчески състави от община Димитровград.

900 души са живяли някогашното Караатли през 1877 година, населението се е занимавало със земеделие и салджийство, разказа кметския наместник в Черноконево Коста Тодоров. то яросно се е съпротивлявало срещу нахлуващите от Чирпанско и Старозагорско турси отряди. 302 са жертвите на бунтовете, обобщи още Тодоров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини