Стачка в Гърция заради новите мерки на правителството

Гърция ще бъде скована от стачка срещу новите мерки за финансова стабилност, които обяви правителството. Целият държавен сектор ще участва, а общественият транспорт ще е парализиран.

Говорителят на гръцкото правителство Илиас Мосиалос съобщи вчера решенията след продължило шест часа и половина заседание на кабинета, което бе следено внимателно от нервните международни пазари, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Гърция обяви новите мерки в момент, когато се опитва да убеди своите чуждестранни кредитори да продължат да й превеждат необходимите помощи, за да избегне хаотичното си изпадане в неплатежоспособност. Гърция изпраща сигнал, че желае и е способна да остане част от еврозоната, даде да се разбере Мосиалос.

Правителството ще намали с 20 процента пенсиите в размер на над 1200 евро на месец. Допълнително ще бъдат орязани и пенсиите на бивши държавни служители, пенсионирали се преди 55-годишна възраст.

30 хиляди - с 10 хиляди повече в сравнение с досегашните планове - държавни служители ще бъдат включени в т.нар. "трудов резерв" тази година. Това означава, че заплащането на труда им ще бъде намалено до 60 процента от сегашното възнаграждение и ще им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор.

Таванът на необлагаемия годишен доход ще бъде свален от 8 хиляди евро на 5 хиляди евро. Мярката влиза в сила още от тази година.

Наред с това правителството планира да продължи най-малко до 2014 г. действието на новия данък върху недвижимото имущество, който първоначално бе планирано да бъде събиран до края на следващата година.

Гърция трябва да приложи още мерки за икономии, заяви вчера преди заседанието на правителството министърът на финансите Евангелос Венизелос. Той обясни тази необходимост с рецесията и непостигането на изискваните резултати вследствие на поставените високи цели и слабостта на централната администрация.

Целта на допълнителните мерки за икономии е да бъде убедена т. нар. тройка на кредиторите на Гърция - държавите от Еврогрупата, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) - да й отпуснат шестия транш от помощта си за страната, който е предвидено да бъде в размер на осем милиарда евро. Ако не получи тези пари, Атина е заплашена от изпадане в неплатежоспособност през октомври.

Мосиалос увери, че Гърция ще приключи следващата седмица преговорите с тройката за отпускане на шестия транш.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини