Хвърлиха димки по парламента

Мъж хвърли две димки пред парадния вход на Народното събрание. В кулоарите се разнесе пушек, докато депутатът от Коалиция за България Мая Манолова даваше брифинг. В парламента настана паника сред медии и народни избраници. Охраната на Народното събрание веднага отцепи района. Ограничено бе движението по бул. „Цар Освободител” около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Мъж на видима възраст между 35 и 40 г. е арестуван за хвърлените димки, каза пред “Фокус” директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Едната не е била запалена, а другата служител на НСО е успял да угаси и да задържи мъжа.
Според очевидци, мъжът имал двама съучастници, но те избягали, съобщи  БГНЕС.

След като хвърлил димките, той оставил червен сак до сградата на парламента. Специализиран екип на ДОТО пристигна 40 минути след инцидента, за да провери какво има в него.
"В багажа е намерен пластмасов пистолет, GSM и пакет. Назначават се експертизи, за да може от ДОТО да кажат какви са димките и откъде мъжът ги е взел", обясни по-късно Валери Йорданов.

Арестуваният е отведен в Първо РПУ. Установява се самоличността му, тъй като отказал да каже името си, в него не са открити документи, каза Йорданов.

Случаят с хвърлените димки говори за авторитета и отношението към парламента, с неговите 5% одобрение сред българските граждани, коментира възмутена Мая Манолова, чийто брифинг, на който демонстрираше агитационни материали на ГЕРБ, бе прекъснат, предаде БТА.

"Този инцидент няма как да се потули, защото беше сниман от 20-30 медии, но ако можеха, управляващите щяха да го пренебрегнат така, както направиха с намерените вчера експлозиви пред депутатски блок (Пенко Атанасов откри 8 кг тротил пред блока си). Така и никой не му обърна внимание.
Днес въпреки строгата охрана на парламента, бяха хвърлени димки. Отново никой от ръководството на парламента не реагира", ядоса се тя, цитирана от Дарик радио.

Според нея, фактът, че парламентът е разпуснат, означава, че и цялата държава е разпусната. Всички се втурнали да правят избори, а гражданите "да се оправят кой както може".

Манолова обясни, че управляващите така и не са разбрали, че избори се правят от партии, а не от институции - парламент в отпуск и министри в отпуск е пълна безотговорност.

Колегата й Петър Мутафчиев коментира, че вероятно предизборните страсти идват в повече и държавата трябва да се намеси, както и за силите за сигурност.

Преди време 36-годишен почерпен мъж замеряше парламента с домати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини