Осъдиха бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко на 7 години затвор

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на правомощията си при подписване на газовото споразумение с Русия през 2009 г., предаде Ройтерс. „Съдът призна Тимошенко за виновна и я осъди на седем години затвор”, обяви съдията от Печорския районен съд Родион Киреев. Освен това Тимошенко ще трябва да плати и 1,516 млрд. гривни (200 млн. долара) на Украйна за нанесени щети, предаде АФП.

Юлия Тимошенко беше призната за виновна в нарушаване на юридическите процедури при подписването на договор с Русия през 2009 г. за внос на руски газ в Украйна, припомня АП. Тази сутрин украинският съдията Киреев прочете резюме на случая и на повдигнатите срещу Тимошенко обвинения. Тимошенко, сега опозиционен лидер в Украйна, е използвала властта си на премиер за криминални цели и е действала съзнателно, вършейки неща, които ясно превишават пределите на нейните права и правомощия, заяви съдията. Той каза, че бившия премиер е нанесла щети за около 1,5 млрд. украински гривни (190 млн. долара) на националната газова компания, като е подписала договора за вноса на украински газ.

Още преди произнасянето на присъдата стотици привърженици на Тимошенко препречиха „Крешчатик” - главната улица на Киев, и тръгнаха в колона към Печорския районен съд. Силите на реда се прегрупираха, за да задържат демонстрантите, при което станаха дребни сблъсъци, предаде ИТАР-ТАСС.

Тимошенко заяви, че ще обжалва решението на съда пред европейското правосъдие и призова за борба срещу авторитаризма в Украйна, предаде АФП. „На всяка цена ще обжалвам присъдата в Европейския съд за правата на човека”, каза бившия премиер. Тя подчерта, че обявената днес срещу нея присъда връща Украйна в 1937 г., предаде ИТАР-ТАСС.

„Никакъв авторитарен режим или присъда няма да ме спрат. Днес в съда бяха потъпкани украинската конституция и украинското правосъдие”, допълни Тимошенко и прикани към борба последователите си. „Ние трябва да се борим, за да защитим нашата репутация пред европейските институции. Трябва да сме силни и да защитим Украйна от авторитаризма и липсата на свобода”, каза Тимошенко, цитирана от АФП и БТА.

Прокурорите по делото твърдяха, че Тимошенко не е имала право да нарежда подписването на газовия договор с Русия и че цената за внос на природния газ, на която тя се е съгласила, е била прекалено висока и е причинила загуби на държавния бюджет на Украйна, припомня АП.

В съда Тимошенко се защити, че като премиер не се е нуждаела от специално разрешение, за да нареди подписването на договора. Тя заяви, че действията й са помогнали да се сложи край на спора между Москва и Киев за цените на природния газ, който доведе до прекратяване на доставките за Европа.

Тимошенко прекара два месеца в затвора, докато течеше делото срещу нея. Днес в съдебната зала Тимошенко се появи с типичната си прическа - руса плитка, завита около главата. Тя изглеждаше спокойна в съдебната зала и от време на време говореше с дъщеря си Евгения, докато съдията четеше присъдата. Тимошенко дори се обърна към репортерите в залата, което видимо ядоса съдията.

„Каквато и да бъде присъдата, аз ще продължа битката за Украйна и за нейното бъдеще”, заяви Тимошенко в кратката пауза между признаването на вината й и прочитането на присъдата. „Нито Янукович, нито съдията по делото днес могат да унижат моята честност и да опетнят моето име. Работих и ще продължавам за работят за доброто и в интерес на Украйна”, обърна се още тя.

Днес пред съда се събраха противници и привърженици на Тимошенко. Разположени бяха сили за борба с безредиците, а движението по булеварда пред сградата беше спряно. В съда освен членовете на семейството на Тимошенко и репортери не бяха допуснати други хора, дори членове на парламента, отбелязва ДПА.

Западните страни следяха делото с безпокойство. Според САЩ и ЕС процесът срещу Тимошенко е политически мотивиран. Те заклеймиха Киев, че изправи пред съда бившата премиерка и движеща сила на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г.

Европейският съюз от своя страна изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране. Позицията, която предстои да бъде представата официално по-късно, бе прочетена от Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини