Как похапват в обедната почивка по света

Колкото и да е печално за работодателя, служителите трябва да се хранят през работно време – обедна почивка. Вариантите в този случай са няколко: стол в офиса, най-близкото заведение, поръчка на храна отвън или храна от вкъщи в кутии. Какво точно ще се яде в офиса е финансов, гастрономичен и регионален въпрос. Ето как са организирали служебния обяд по света.

Германия

В Германия се отнасят сериозно към храната в големите и средните предприятия и не жалят пари и внимание. Ако фирмата няма столова, то задължително се отделя място за кухня с хладилник, микровълнова, кафемашина и други необходими уреди за пълноценен обяд. Официално обедната почивка в Германия е половин час. Служителят сам избира кога да я ползва, както и кога да работи. Там действа принципът „идваш рано, тръгваш си рано“. Затова някои се лишават от времето за обедна почивка.

Франция

Често срещана картинка по обяд в Париж е как всеки втори купувач в заведенията за хранене се разплаща с дълга бележка, на която пише „чек за обяд“. Той е на стойност около 5 евро. Така в социалноориентираната Франция се решава въпросът с храненето на служителите, които нямат възможност да посещават служебната столова. Собствениците на фирми се задължават от закона да плащат значителна част от стойността на обяда, която се определя писмено в колективен договор. Хубавото за шефовете е, че не плащат данъци за тези суми. До момента повече от една трета от служителите ползват тези чекове и броят им нараства.

Финландия

Въпросът за храненето на населението се решава на държавно ниво, при това успешно. Според тамошните закони фирма, която няма стол, трябва да сключи договор за доставка на обяд, в който задължително присъстват зеленчукова супа, риба, месо и салата. 40% от населението на Финландия се хранят по този начин. Останалите ядат вкъщи или си носят домашно приготвена храна.

САЩ

Според американската асоциация на диетолозите повече от половината служители, работещи в офис, обядват на работното си място. В повечето случаи обядът се състои в сандвич, картофки и газирана напитка. Причината е, че тази нездравословна комбинация е най-евтина. Янките успяват да излапат всичко това само за 20 минути, водени от принципа, че времето е пари. В много от компаниите чаят и кафето са безплатни.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини