Земетресение срути 7-етажна сграда в Турция, има загинали

В резултат на силно земетресение в турския град Ван се срути седеметажна сграда, под развалините й има хора, съобщи кметът на града, цитиран от РИА Новости.

Земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер бе регистрирано в югоизточната част на Турция в провинция Ван. Епицентърът му е бил на дълбочина пет километра, съобщава сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет.

Държавната телевизия „ТРТ” съобщава, че са пострадали много местни жители, но засега не посочва конкретни цифри, предаде Фокус.

Остатъчен трус със сила 5,5 е бил регистриран в югоизточната турска провинция Ван, съобщава турският метеорологичен център.Град Ван е административен център на едноименната провинция в югоизточна Турция. Местните медии съобщават, че в провинцията цари паника, много хора са напуснали домовете си. Сеизмолозите призовават местните жители да не се връщат по домовете си и засега да останат на открито заради възможни повторни трусове.

Премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган излетя към центъра на земетресението. Същевременно, местните власти на град Ван съобщават, че най-малко две сгради са се срутили в резултат на земния трус.

Както съобщава АР, спасителите разчистват разрушенията, броят на загиналите и пострадалите не е известен.

"Има много загинали, няколко сгради са се срутили, има много разрушения", е заявил кметът на един от пострадалите градове Зулфикар Арап оглу в интервю за местната телевизия NTV. Освен град Ват са пострадали още няколко града в източна Турция, между които Карс, Ардаган и Ерзурум. Според предварителните данни са пострадали най- малко 50 души.

Подробности:

Над 200 души са ранени в резултат на земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер. Оказва им се медицинска помощ.

Броят на загиналите в резултат на земетресението в провинция Ван в югоизточната част на Турция може да достигне 1000 души, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул.

Очаквайте подробности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини