Болницата си издейства с 1/3 по-голям бюджет

В болницата вече ще има повече пари. Въпроса е да бъдат изработени

Хасковската МБАЛ ударно следва програмата си за събиране на повече пари. Лечебното заведение си е осигурило сериозно завишаване на делегирания си бюджет - от 600 на 800 хил лева за последното тримесечие на годината. За следващото тримесечие средствата по бюджета получаван от Здравната каса ще са вече 900 хиляди. Това е завишаване с 1/3 срещу обичайните месечни приходи, които влизат в лечебното заведение, съобщи изпълнителният директор Славчо Близнаков. Допълнителните средства ще се използват за разплащане на част от просрочени задължения и най-вече за медицински консумативи , но и за вдигане на възнаграждението на лекари и сестри. В момента персоналът на МБАЛ работят на минималното трудово възнаграждение договорено в колективният трудов договор.

По данни от счетоводството на болницата, 600 хиляди лева са стигали за разплащане на тези минимални заплати плюс покриване на режийните-ток, вода, консумативи. Изпълнението на този бюджет просто спира трупането на нови задължения, което е заслуга на предишното ръководство, отчете д-р Близнаков. Според него обаче това не е достатъчно. Директорът се е прицелил към възобновяване на здравната субсидия от министерството на здравеопазването, която бе спряна от две години. Настоящият бюджет се формира само от приходи от клинични пътеки разплащани от Касата.

Същевременно има и ресурс за собствени приходи. От ръководството на МБАл с недоумение констатират малкият брой преминали пациенти в ОАРИЛ, при условие, че държавата плаща по 350 лв на ден ! за всеки от тях. „Само вчера в хирургия имахме 4 тежки операции. По медицински стандарт, анестезията трябва да е в ОАРИЛ, само че не! Оставят се в отделението. Хем не взимаме от парите на министерството, хем използваме консумативи от бюджета на хирургия. Не виждам никакъв смисъл в това, чудеше се Близнаков.

Основното занимание на новият шеф е да повтаря на колегите си да лекуват повече. „Хубаво договорихме нов бюджет, ама в момента не можем да го достигнем“ кахъреше се Близнаков. Според него главния бич за местната болница е многото пренасочвани пациенти към други болници и не-малкото пациенти пренасочвани към частни кабинети вместо към отделенията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини