Светът се изправя пред огромна безработица

Ранните знаци за още една криза с безработицата вече са налични според Международната организация на труда.

Според оценките на организацията наемането на работа в напредналите икономики няма да се върне до нивата преди световната финансова криза чак до 2016 г.

„Това е моментът на истината. Имаме кратка възможност да избегнем голяма повторна криза с безработицата”, обясни Реймънд Торес, директор на Института за проучвания на труда към международната организация в изявление.

Според последното проучване за работните места през 2011 г. по-скромното наемане започва да се материализира в напредналите икономики и в половината от нововъзникващите и развиващите се икономики, за които са достъпни скорошни данни. Заради навлизането на млади хора на пазара на труда ще бъдат нужни 80 милиона нови нетни работни места в следващите две години за възстановяване на нивата отпреди кризата. По време на новите икономически проблеми световната икономика вероятно ще създаде само около половината от тези работни места.

Международната организация на труда предупреждава още, че бремето на кризата е различно в отделните страни, като предизвиква обществено недоволство в някои от тях. „В 40 процента от 119-те страни, за които са достъпни оценки, рискът от обществено недоволство се е увеличили значително от 2010 г. 58% от страните показват увеличение на процента на хората, които съобщават за влошаване стандарта на живот”, се казва в доклада.

Източник: infoweek.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини