Юбилейна 20-та българска експедиция на стоп до Южния полюс

Юбилейна 20-та експедиция на български учени замина днес на Антарктида с бюджет от 280 хиляди лева. Групата ще прекара над 4 месеца на полярния континент в изследване влиянието на глобалното затопляне върху животни и растения.

Другата основна цел ще бъде ремонтирането на първия православен параклис на Южния полюс "Св. Иван Рилски". Този път изследователите заминават в намален състав и с по-малко държавно финансиране.

По традиция преди дни президентът Георги Първанов връчи на нашите изследователи, водени от Христо Пимпирев, българския флаг, който ще се развее над базата ни на остров Ливингстън.

Как обаче се придвижват българите до Южния полюс... В последните години само на стоп, във връзка с което ръководителят на експедицията ни до о. Ливингстън проф. Христо Пимпирев вече е готов да напише цял "Пътеводител на антарктическия стопаджия".

Заради силно намалената си субсидия от известно време експедициите ни пестят от пътни разходи и "стопират" кораби и самолети, за да се придвижват до базатa.

Тази година подкрепа идва от бизнеса. А транспортът – от бразилците.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини