Необяснимите лунни снимки - обяснения

Много хора по света вярват, че първото стъпване на Луната през 1969 година всъщност не се е случило и снимките, които го доказват, по-скоро са фалшифицирани. Разбира се, за подобно твърдение си има и подобаващо обяснение – някои от фотосите са доста подвеждащи. Цялата мистерия около тях обаче вече е разкрита.

Защо се вее американското знаме?

На снимката по-горе се вижда развятото американско знаме. Тъй като на Луната вятър не съществува, за мнозина е интересно как се е случило това. Истината е, че в горната част на флага има вкарана тънка жица, която го държи изправено, а своебразните вълнички най-вероятно са се появили, докато астронавтите са го забивали на лунната повърхност.

Защо астронавтите оставят стъпки на повърхността, когато на Луната няма влага?

Не винаги е необходима влага, за да бъдат оставяни следи. Прахът върху повърхността на естествения ни спътник е толкова фин, че вследствие на триенето между тях те лесно задържат определена позиция.

Защото модулът не е образувал кратер при кацане?

Много хора се чудят защо няма кратер под летателния модул на снимките. Отговорът се крие в състава на лунната повърхност. Под тънкия слой прах небесното тяло е твърдо като скала.

Няма никакви звезди в небето!

Шокиращо е, че на снимките не се виждат никакви звезди. И това обаче си има обяснение. Заради отразената светлина на близките обектите, слабите светлини в небето буквално стават незабележими.

В крайна сметка кой е направил снимките?

Когато на тази снимка ясно се виждат астронавтите и нито един от тях не държи камера, логично е човек да се запита кой е фотографът. Оказва се, че в действителност Нийл Армстронг и Едуин Олдрин са имали монтирани фотоапарати на гърдите си, така че без допълнителни усилия да заснемат разходката си на Луната.

Източник: Space.com и National Geographic

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини