Емил Георгиев бута новия ОбС Хасково в съда

Емил Георгиев, Славомир Лавчев и адвокатът Добри Рангелов (правите вдясно) в съда

Делото по жалбите от шефа на „Екогласност“ Емил Георгиев и от кандидата за кмет на „Атака“ Славимир Лавчев срещу избора на новия общински съвет в Хасково бе разгледано днес в административния съд. Двамата бяха призовали в съда целия състав на новия ОбС, както и представителите на политическите партии, взели участие в местния вот на 23 октомври – ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, „Гергьовден“, както и на „Коалиция за Хасково“, но повечето от тях не дойдоха.

Въпреки това бе даден ход на делото и бяха разпитани двама членове на Общинската избирателна комисия – Недялка Цветкова и Георги Митев. Те разказаха пред магистратите, че са получили сигнали от няколко села за липса на бюлетини за общински съветници. Разделени на три групи, членове на ОИК тръгнали да разнасят бюлетини, взети от резерва на областната администрация, въпреки че това е задължение на общините. „В Родопи изобщо отказаха да ги вземат, защото междувременно от общината им бяха доставили“, разказа Цветкова. Колегата й Георги Митев пък заяви, че в селата, в които е ходил той – Въгларово, Гарваново и Козлец, бюлетините били намалели, но никъде не били свършили и изборният ден е продължавал нормално.

Адвокатът на „Екогласност“ - Добри Рангелов, пледира изборът на новия ОбС да бъде касиран, защото има много нарушения – разминаване между броя на гласувалите и броя на намерените в урните бюлетини.

Според Лидия Стоянова, адвокат на ОИК, разминаването идва оттам, че много хора са пускали по две бюлетини за общински съветници и нито една за кмет. „Така например в Маслиново има 19 бюлетини повече за общински съветници, а тези за кмет на общината са с 19 по-малко“, обясни юристката.

Тя си послужи и с малко математика, като обясни, че според окончателните резултати от гласуването за избор на един общински съветник са необходими 1 104 гласа. „Дори да приемем, че някъде има грешки, то те в никакъв случай няма да послужат на Емил Георгиев да влезе в новия ОбС“, обясни Стоянова. Според резултатите от вота за общински съветници Емил Георгиев получава 677 гласа, а Славимир Лавчев – 642 гласа.

Съдът ще се произнесе по казуса в 7-дневен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини