Инвестират в производството на Неохим 15 млн.евро догодина

Главният изпълнителен директор на "Неохим" Димитър Димитров

Главният изпълнителен директор на „Неохим“ АД Димитър Димитров е 12-тият поред директор в 60-годишната история на торовия производител. Той оглавява предприятието от 1997 г. и е с най-дълъг стаж сред предшествениците си.

Характерна отлика между него и останалите директори е, че работи при качествено различни условия. Фирмата се раздържавява.

Независимо от дълговете й и безкомпромисните закони на пазарната икономика, въпреки икономическите кризи, през които страната ни преминава, менаджърският екип извежда „Неохим“ АД до лидерското място в производството на минерални торове у нас.

А основният продукт – амониев нитрат с марка НЕОФЕРТ® ЕС ТОР се радва на радушен прием от страна на наши и международни производители на селскостопанска продукция. В навечерието на празника на завода Димитър Димитров даде интервю за медиите.

 

- Г-н Димитров, как оценявате ролята и значението на „Неохим“АД за националната и в частност – за регионалната икономика през изминалите 6 десетилетия?

- Преди 60 години Азотно-торовият завод се ражда в отговор на нуждите на селското стопанство в бедна и изстрадала България: да се увеличат добивите посредством използване на минерални торове. Заводът е „първата лястовица“ към индустриализацията на следвоенна България. В исторически план химическият гигант оправдава целите на създаването си, в чисто човешки – той се превръща в кръстопът на съдби от цяла България. Страната изгражда завода и ТЕЦ „Марица-3“, заводът и централата пък дават тласък за развитието на Димитровград.

Първенецът на родната химическа промишленост, както сполучливо го определя в едноименната си документална книга първият му директор проф. Дико Иванов, в много отношения си остана такъв през годините. Той даде стотици висококвалифицирани работници и специалисти за различни отрасли на промишлеността, на науката, затова бе назован ковачница на кадри.

Друг характерен белег на Химкомбината от създаването му до днес е непрекъснатият процес на модернизация на мощностите и усъвършенстване на технологиите. Направените инвестиции за разширението на комбината през 80-те години на миналия век и от 2000 г. насам, след приватизацията, са решаващи за това фирмата да остане структуроопределяща в икономиката на областта, а и на страната.

Създаден пръв, „Неохим“ АД остава пръв и днес като лидер в производството на минерални торове в България.

- Споменахте приватизацията. Пред какви предизвикателства изправи тя мениджърския екип?

- Ще призная - никак не ни беше лесно, особено през първата година. Без кардинални промени в начина на управление, от една страна, и в начина на мислене на хората, от друга, е невъзможно да преодолееш финансово-икономическите проблеми, да вървиш напред в производството. Трудът трябваше да стане по-ефективен в името на конкурентноспособността. Постепенно оптимизирахме състава. От 3 600 души преди 13 г., днес в „Неохим“ работят 1200 работници и специалисти, и още 400 – в дъщерните фирми на компанията. Закрихме и някои нерентабилни цехове.

От 2001 г. до сега, само за 10 г., инвестирахме близо 100 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност, опазване на околната среда, за реконструкция и автоматизация на управлението на мощностите. Днес, с три пъти по-малко персонал, произвеждаме повече продукция отпреди десетилетие.

Тук е мястото да отбележа – ние нямаме за цел да назначаваме допълнително хора. Искаме да утвърждаваме нашите си работни места, да правим хората по-сигурни в работата си, в получаване на възнагражденията си. Разбира се, като създаваме условия за усъвършенстване на квалификацията им и предоставяме възможности за тяхното кариерно израстване.

- Г-н Димитров, бихте ли споменали по-големите реализирани инвестиционни проекти?

- Ще назова само някои от тях: През есента на 2007 г. компанията въведе производствена линия за смесени торове NPK /бленд/, в която вложи 1.5 млн. лева. Мощностите дават възможност за промяна на съотношението – азот, фосфор, калий, в изключително широки граници, съобразени с желанието на клиента. Турбогенераторната станция за производство на електроенергия от технологична пара влезе в експлоатация през 2008 г. и ни струваше 10 млн. лева. Досега тя е произвела 50 млн. киловатчаса за собствени нужди и са спестени 35 000 т. вредни емисии.

Пак през 2008-ма бе извършена реконструкция за 18 млн. лева в цеха за амониев нитрат, а капацитетът на инсталацията се повиши с 50 на сто. За автоматизацията на управлението на цеха за амоняк вложихме 10 млн. лева. Сега технологичният процес се прецизира с помощта на компютри и той се вижда като на длан върху плазмени монитори.

Много от средствата досега и в бъдеще са предназначени за амбициозната ни екологична програма, като част от стратегията за развитие на компанията. Дружеството получи Комплексно разрешително и сертифицира Система за управление на околната среда в съответствие с ISO 14001.

Реализирахме редица проекти, свързани с намаляване на парникови газове. През март т.г. продадохме 70 х.т въглеродни емисии за 2.17 млн. лева. Така на практика се включихме в този нов вид търговия, бранеща бъдещето на планетата ни. Общо реализираните продажби на въглеродни емисии от „Неохим“ АД до момента са на стойност 4,37 млн. лв.

В процес на осъществяване е също така проект за намаляване на емисиите от диазотен оксид при производството на азотна киселина в „Неохим“ АД. Проектът е по механизма Съвместно Изпълнение на Протокола от Киото и се очаква да генерира около 112 716 тона ЕРЕ (Единици редуцирани емисии).

От 19 септември за пореден път „Неохим” АД влезе в SOFIX и се нареди сред 15-те най-големи публични компании, активно търгувани на БФБ.

- След две мъчителни кризисни години, от октомври 2010-та „Неохим“ АД постепенно започна да излиза от кризата. Какви са финансово-икономическите резултати от началото на 2011 г.?

- Компанията ни може би първа в страната усети на „гърба си“ тежестите на финансово-икономическата криза. Около 45 на сто от продукцията се реализира на вътрешния пазар, останалото количество – на външния, затова стагнацията на световните пазари директно рефлектира при нас. Сега, за радост, постепенно започнахме да се измъкваме от задънената улица на загубите. Печалбата на „Неохим“ АД към третото тримесечие на 2011 г. достигна 20 582 хил. лв. В сравнение с резултата за 2010 г., когато загубата бе 10 млн. лева, това е един много обнадеждаващ резултат пред вид намеренията ни.

Инвестиционната ни програма за 2012 г. е твърде мащабна. В нея ще вложим около 15 млн. евро, осигурени с кредит и собствени средства. Реконструкцията на амонячно производство за нас е много важна . Тя ще доведе до повишаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите от въглероден диоксид. Ще се въведе и непрекъснат емисионен мониторинг в цеха за амониев нитрат. Поетапно ще се изгражда депо за опасни отпадъци и пр.

- „Неохим“ АД е сред малкото фирми в страната със социално ангажирана политика, не само поради характера на производството. Как стимулирате хората, когато компанията е на печалба?

- Интересът на ръководството в случая съвпада с интереса на хората. Независимо от кризата, която по всичко изглежда скоро няма да си тръгне от Европа, от 1 юли повишихме с по 100 лева заплатите на неохимци. Те получиха бонуси за първото и второто тримесечие, а за 60-годишнината – по 200 лева премия. За новородено дете от 1 октомври младите семейства ще получават еднократна помощ по 250 лева. Възнагражденията се определят по специална методика за оценка на труда, респективно - на индивидуалния принос.

Най-вероятно колективът ще получи и бонуси за Коледа, превърнали се вече в традиция.

В приключилия годишен капитален ремонт, който продължи 45 дни, вложихме близо 4 млн.лева. Очакваме производствените мощности да бъдат пуснати безпроблемно и да работим с оптимално натоварване до края на торовия сезон.

Добрите резултати неминуемо ще рефлектират и върху финансовото стимулиране.

- Бихте ли споделили накратко за пазарните перспективи на компанията в обозримо бъдеще?

- Що се касае до пазарите, не считаме че ще настъпят съществени изменения през следващите 3-4 години. Продукцията на „Неохим“ АД ще продължи да бъде търсена и добре приета на пазарите в Западна Европа и съседните на България държави. От друга страна прогнозите на европейски експерти е през същия период потреблението на азотни торове да се увеличи с около 3.6 на сто, докато това на фосфорните и калиевите торове да намалее съответно с 4,4 и 2,6%. Ако тези прогнози се сбъднат, и продажбите ни ще имат ръст.

- И в заключение – Вашето пожелание към колектива на „Неохим“ АД и към ветераните от Първенеца на родната химическа индустрия!

- Пожелавам на всички работници и служители от „Неохим” АД преди всичко да са здрави, енергични, да са оптимисти, всеки според възможностите да допринася за издигане на авторитета и просперитета на компанията!

Поздравявам и ветераните-химици, които отдадоха младостта и силите си за развитието на Първенеца на родната химическа промишленост!

Честит празник на всички, съпричастни към „Неохим“АД!

Интервю на Мария Василева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини