Четири лапи: По-добре животно от улицата или от приют, отколкото уж породисто

Bайкджоринг

Кампания за отговорно и хуманно отношение към домашните и бездомни животни започват от „Четири лапи” тази есен. Кампанията започва с парти пред Братската могила в Борисовата градина в София тази неделя (06.11.2011 г.) между 15 и 17 ч. Ще бъдат раздавани информационни материали за проектите на „Четири лапи”, ще има конкурси, награди, музика и забавления за всички приятели на животните. Най-голямата атракция за децата несъмнено ще бъдат 6-метровото надуваемо куче и демонстрациите на спортове с кучета. Партньор на международната организация за защита на животните е списание „Моят приятел кучето”.

„Много хора не са наясно с отговорностите, които всеки стопанин на куче или котка има пред домашния си любимец и пред обществото,” разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „За съжаление голяма част от домашните животни в даден момент се озовават захвърлени на улицата или вързани на верига в някой селски двор просто защото собствениците им са осъзнали, че грижите, които трябва да полагат, не са по силите им. Най-тревожното е, че у нас все още няма и работеща система на централно и местно ниво, която да контролира и санкционира недобросъвестните стопани.”

„Четири лапи” от години се стреми да промени нагласите на хората по отношение на уличните четириноги чрез своите проекти и кампании. У нас от три години работи изцяло български екип, който оказва съдействие на местните власти в цялата страна за намаляване на броя на бездомните животни по хуманен и в същото време ефективен начин. От пролетта на тази година в столицата започна единствен по рода си проект за безплатна кастрация на бездомни котки, който „Четири лапи” реализира със съдействието на частни столични ветеринарни клиники, като вече са обработени над 650 животни.

„Единствената причина, поради която има бездомни животни на улицата, е безотговорното отношение както на отделните граждани, така и на властта – местна и централна,” споделя д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „За да няма нежелани животни по улиците и в приютите, ние съветваме собствениците да кастрират своите домашни любимци, а онези, които тепърва обмислят възможността да се сдобият с четириног приятел – внимателно да преценят дали могат да полагат всички необходими грижи за него. Ако са готови да поемат отговорността за нов член в семейството, по-добре да осиновят животно от улицата или от приют, вместо да стимулират полулегалната търговия с уж породисти кученца, която процъфтява безпрепятствено в страната.”

Кулминацията на неделното парти на „Четири лапи” и „Моят приятел кучето” ще е конкурсът за най-уникално и чаровно куче. Достъпът за участие е напълно свободен, като единственото изискване е косматковците да нямат родословие. Наградите за четириногите са осигурени от „Моят приятел кучето” и САМ БС - официален дистрибутор на храни за животни Farmina Pet Foods, които ще представят новата линия Ecopet - шест специфични продукта, отговарящи на различни изисквания към храненето на нашите приятели кучетата.

За доброто настроение на децата ще се погрижат от „МанМат – България”, официален дистрибутор на продукти за спорт с животни, които ще направят демонстрации на догтрекинг, каникрос, байкджоринг, скиджоринг и догслед (кучешки впрягове) – спортове, които са много популярни по света, но са все още непознати в България. Най-малките посетители ще имат възможността и да вземат участие в демонстрациите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини