Отказаха помощи за отопление на 240 бедни димитровградчани

Приключи приемът на молби за отопление през зимния сезон за социално слабите

1322 молби за отопление през зимния сезон са подали социално-слаби от димитровградско, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net шефката на Социално подпомагане Жанета Желева. До момента специалистите са обработили 1109 от тях, разглеждането на останалите продължава. 

 Документите за този вид помощ се приемаха до края на октомври. 869 са одобрените лица и семейства, които ще получат помощ във вид на пари или твърдо гориво.

Отхвърлени са 240 души, като според Жанета Желева най-честата причина за отказа е това, че кандидатите не отговарят на определения дефиринциран доход. Други пък са извършили продажба или дарение на имущество, заради което също отпадат от групата на нуждаещите се.

Право на подпомагане имат хората, чийто средномесечен доход през последната половин година е бил по-малък от диференцирания минимален доход за отопление, напомни Желева.

Тази година държавата определи месечната помощ да е в размер на 57,99 лв., като хората сами решават дали да я получат във вид на пари или твърдо гориво. Това се посочва задължително в молбата, адресирана до социалните. В 20-дневен срок комисия извършва анкета в дома на желаещите да ползват помощ. Едва след одобрение се издава заповед за отпускане или отказ.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини