Нова схема: Фалшиви договори за GSM

Полицията разби престъпна група, съставяла договори за мобилни услуги от името на нищо неподозиращи граждани, съобщиха от МВР. 

Измамата ставала ясна, когато набедените клиенти получавали писма за натрупани неплатени сметки. 

Всичко започнало, след като в столичното Осмо РПУ много граждани се оплакали, че получават сметки от мобилни оператори, без да са сключвали договори.

Полицаите установили, че почти всички фалшиви договори са сключени в офис на магазин в столичния ж.к. „Дружба”.

Служителите ползвали откраднати или загубени документи за самоличност, както и данни от стари договори. Като източник на данни ползвали и търговския регистър в интернет, тъй като в повечето случаи измамените имали регистрирани фирми.

Собственоръчно изписвали имената на гражданите в графа „за клиента” и полагали подписи вместо тях. Управителят на офиса поставил условие на служителите, че ако всеки месец не сключат 180 договора, ще бъдат лишени от паричните бонуси на договор.

Към повечето тарифни планове към договорите имало възможност промоционално да се вземат скъпи мобилни телефони на лизинг, с които се облагодетелствали работещите в офиса.

В много от случаите измамените били с по четири договора за мобилни и два за фиксирани услуги.

На управителя на магазина, двама продавач-консултанти и други служители на фирмата вече са повдигнати обвинения. Лидерът на групата е задържан за 72 часа.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини