Стачката в БДЖ продължава, влакове отново спряха

За втори пореден ден влаковете ще спрат между 8.00 и 16.00 часа. Стачката в железниците се провежда заради намерението за съкращаване на 2 000 души от системата на жп транспорта и закриването на жп линии. Вчера по данни на синдикатите повече от 200 влака не помръднаха от гарите, а хора лягаха по релсите, за да спрат машините.

Време е днес да започнат преговорите, категоричен беше президентът на КНСБ Пламен Димитров, който дойде на Централна гара в София, за да подкрепи стачката в железниците, съобщава БГНЕС.

„Предупреждаваме, че синдикатите все още управляват стачката. Това, обаче, може да излезе извън контрол. Министър Московски, чуйте добре. Поканете стачните комитети още днес на преговори. Ние ще направим това, което трябва. Вече сме дали сигнали към съда и прокуратурата за локаута, който се упражнява в БДЖ и НКЖИ", каза лидерът на КНСБ пред събралите се около стотина протестиращи пред перона на гарата.

Железничарите, които се включиха в този символичен протест в подкрепа на стачката, днес не са на работа. Много от тях са били нощна смяна и веднага, след като са изпълнили служебните си задължения, са дошли на гарата. От синдикатите припомниха, че стачкуващите, които напуснат работните си места през днешния ден могат да бъдат уволнени.

На Централна гара в София стачката започна в 8 часа, като и днес влакът от София до Кюстендил в 8, 10 часа не тръгна. Очаква се до 16 часа да няма движение, въпреки че минути преди стачката през гарата продължаваха да преминават влакове. Малко след 8 часа на коловозите бяха спрели едва няколко влакови композиции. В чакалнята на гарата няма пътници, единици са тези, които не са разбрали за стачката и търсят информация дали влакове, които се движат между 8 и 16 часа, ще тръгнат от гарата.

Два влака не потеглиха тази сутрин от Перник за София. Заминаващата за столицата в 8.05 ч. композиция от Кулата остана на пернишката гара по решение на началника на влака. За София не замина и тръгващият в 8.26 ч. влак от Перник. На централната пернишка гара няма пътници, а само протестиращи железничари и синдикалисти. Автобусите между Перник и София имат готовност да се движат без престой при необходимост, заяви директорът на "Пътнически превози" Васил Васев. Три превозвачески фирми обслужват маршрута между двата града. В делнични дни се изпълняват общо 60 курса във времето от 5.00 до 22.00 часа, в почивните дни курсовете са 48. Нито вчера, нито днес има струпване на хора по автобусните спирки. Очаква се стачката в железницата да активизира и нелегалния транспорт.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини