Бой и престрелки за промоции

Празничното трескаво пазаруване в САЩ започна.

Магазините отвориха врати в полунощ, давайки началото на т.нар. "Черен петък", който се смята за старт на коледния пазар.

Властите съобщават за безредици и смачкани от тълпите хора в много градове на страната. Най-малко 24 души са били ранени в борбата за намаленията.

По информация на Би Ти Ви, в Калифорния полицията е била принудена да използва сълзотворен газ срещу тълпите купувачи. В Северна Каролина схватка за покупки е довела до прострелването на мъж, който е в болница в тежко, но стабилно състояние. В Лос Анджелис клиентка пък използвала спрей, за да се пребори с "конкурентите" си.

Това е важен ден за търговците, защото с него започва празничният сезон за покупки, по време на който те прибират между 20 и 40% от годишните си приходи.

Очаква се 152 млн. души да пазаруват през уикенда, в сравнение със 138 млн. миналата година, прогнозира Международният съвет на търговските центрове.

Икономистите и бизнесмени следят сезона на пазаруване отблизо. Един лош сезон на празнични покупки ще повиши опасенията от рецесия, докато пък силен сезон ще разсее страховете.

Около една четвърт от работните места в САЩ са пряко или непряко свързани с търговията на дребно. Потребителските разходи представляват около 70 процента от икономическата активност на САЩ. Това може да се отрази на плановете на магазините за разширяване на дейността и на решенията им, свързани с наличностите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини