Ново доказателство за тъмната материя

Галактиката джудже UGC 9128 снимана от Хъбъл. NASA.

Астрофизици публикуваха нови доказателства в полза на хипотезата, че тъмната материя се състои от тежки частици. Публикацията е приета  Physical Review Letters, а резюме - на arXiv.org (тук и тук).

Според съвременното научно схващане голямата част от материята в космоса е тъмна. Има няколко хипотези за естеството и, според една от тъмната материя се състои от слабо взаимодействащи частици с голяма маса. Колко точно тежат тези частици е предмет на теоретични спорове засега.

Новото доказателство в полза на тази хипотеза учените откриват при анализа на масата на частиците в лъчението на галактики джуджета. Данните са събрани от телескопа  "Ферми". Учените открили разлика с теоретичните предвиждания, базирани на лъчението на обикновените астрономически обекти. Те обясняват регистрираните разлики в лъчението с анихилацията на частици тъмна материя.

След направения анализ, те определили, че масата им е не по-малко от 40 гигаелектронволта.

Сравнително скоро. през септември 2011 год. arXiv.org публикува препринт, в който учените съобщават за възможна регистрация на следи от тъмна материя от детектори на Земята. В рамките на експеримента CRESST (Cryogenic Rare Event Search with Superconducting Thermometers – криогенно търсене на редки събития със свръхпроводими термометри) са били регистрирани 67 събития, които могат да бъдат предизвикани от частици с маса от 10 до 20 гигаелектронволта. Специалистите смятат, че противоречивите данни на този етап е нормално да има.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини