Шефът на АЕЦ Козлодуй не знае защо е нападнат

Добре съм, на работа съм. По лицето ми няма следи, ухото ми е с превръзка, но ще зарасне, няма проблем.

Това каза по телефона пред bTV шефът на АЕЦ „Козлодуй" Александър Николов, който бе нападнат от двама непознати мъже на 21 ноември той пред дома си.

Николов разказа накратко какво се е случило онази вечер: Прибирам се от работа, спрях на паркинга пред блока. Имаше две непознати лица - не ми направиха впечатление, защото в 7 часа вечерта всеки може да се разхожда свободно. Като приближих, ме удариха. За кратко време съм загубил съзнание. Имам рана на долната устна и контузна рана в дясното ухо.

„Нищо не ми казаха", заяви шефът на АЕЦ и отново подчерта, че никога не е получавал заплахи: „На този висок пост съм от 14 декември 2010 г. и не съм получавал заплахи. Не съм получавал заплахи и в 25-годишния ми опит в АЕЦ „Козлодуй".

На въпрос защо смята, че нападението е на лична основа, Николов посочи: „Вероятно грешно съм интерпретиран, никога не съм казвал, че това е на лична основа. Не съм сигурен и че инцидента е свързан и с работата ми в АЕЦ „Козлодуй".

Припомняме, пред БНР вчера Николов посочва: "Може би ще ви прозвучи странно, но аз не съм убеден, че посегателството върху мен е свързано с работата ми в АЕЦ "Козлодуй", защото в ретроспекцията, която си направих не виждам какво съм направил, в резултат, на което да има физическо посегателство върху мен. Отчитам го безкрайно лично и продължавам да твърдя, че съм в неведение от случилото се".

По повод казаното от ядрения експерт Георги Касчиев, според когото нападението е свързано с намерението на Николов АЕЦ „Козлодуй" да продава тока си сама, без посредници, директорът на централата посочи: „Не смятам, че инцидента е свързан с продажба на електроенергия. В АЕЦ „Козлодуй" се продава енергия от 7 години, всички търгове досега са били и ще бъдат безкрайно прозрачни".

На въпрос дали, ако атомната централа започне да продава сама електроенергията си, това няма да доведе до големи загуби за посредниците, които досега са били наемани, Николов заяви: „Нямам представа колко ще загубят посредниците, знам колко ще спечели АЕЦ „Козлодуй". АЕЦ „Козлодуй"с основен предмет на дейност производство на електроенергия и тази електроенергия трябва да бъде продадена".

Относно твърденията на ядрения физик Георги Котев за подменено ядрено гориво в централата, което е много по-радиоактивно, Николов коментира: „В продължение на няколко години той говори неща, които са неверни. В АЕЦ „Козлодуй" никога не е експлоатирано рециклирано ядрено гориво. Всеки сериозен човек, който малко е запознат, знае че това твърдение е една абсолютна неистина".

„За съжаление в резултат на инцидента с мене малко ми е ограничена личната свобода", съобщи Александър Николов и поясни, че след случилото се, той вече има шофьор, който го взема сутрин от вкъщи и го връща вечер след работа, както и че пред блока, в който живее е монтирана видеокамера. Шефът на централата поясни обаче, че не носи оръжие.

„Вече минаха 15-16 дена и мисля, че съм се успокоил, но при всички случаи ще съм притеснен, докато не бъдат разкрити поръчителите на нападението", каза в заключение директорът на АЕЦ „Козлодуй".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини